© Kofi Ahovi
Interview

‘Kopen we te vaak kledij die we eigenlijk niet nodig hebben?’

Tien jaar na Rana Plaza is er het boek “Kleerkastvasten” van journaliste en fairfashionexperte Sarah Vandoorne. Het is een wereldwijde zoektocht naar de processen, impact en verduurzaming van de kledingindustrie. 
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Hoe afgedwongen eenheid de echte diversiteit van India verminkt

India is nu officieel het land met de meeste inwoners ter wereld. Ook de diversiteit aan talen, religies, geschiedenissen, klassen en kasten is nergens groter dan in India. Hoe zoveel verscheidenheid kan passen in één natie, daarover is de verdeeldheid groot. Het verhaal van India.
(CC0 Public Domain)
Recensie

Over migratie, herkomst en stilte

Tash Aw is het wonderkind van de Aziatische literatuur. Hij probeert in “Vreemdelingen op een kade” een antwoord te vinden op de vragen ‘Waar kom je vandaan?’ en ‘Hoe zijn we hier beland?’ De nieuwe zomerboekentip van MO*journalist Gie Goris is een intens verhaal op amper 100 bladzijden.
hannasuanne / Pixabay (CC0)
Nieuws

Helft van wereldbevolking stelt het zonder sociale bescherming

Wereldwijd moeten nog steeds meer dan 4 miljard mensen het zonder enige vorm van sociale bescherming stellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
CC BY-NC 2.0/US Embassy Tokyo
Analyse

Japanse LGBTQ-aanpak in strijd met olympische waarden

Ondanks beloftes omdat het gastland van de Olympische Spelen is, heeft de Japanse overheid discriminatie tegen LGBTQ-mensen niet strafbaar gemaakt. ‘Contractbreuk’, reageren mensenrechtenorganisaties.
tokyoform (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Japan heeft het laagste aantal daklozen ter wereld, maar dat lijkt een grove onderschatting

Nergens ter wereld zouden er minder daklozen zijn dan in Japan. Maar dak- en thuisloosheid is een onderschat probleem in het land van de rijzende zon, stellen Japanse non-profitorganisaties. En ook corona zorgt voor bijkomende uitdagingen. ‘De overheid moet haar beleid stoelen op correcte gegevens.’
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
© Céline Heirwegh
Wereldblog

Alice Springs: een westerse stad op inheems land

Alice Springs, of “Mparntwe” in de taal van de lokale inheemse stam, is een kleine stad in het midden van de Australische woestijn. Een levendig stadje, omgeven door prachtige natuur, waar gezongen, gevierd en gedanst wordt. Maar het is ook een stad met twee gezichten. De situatie waarin de inheemse bevolking van Australië zich bevindt, is pre ...
CC Gie Goris
Interview

‘Mensen in Azië weten nog wat goed is en wat kwaad, maar de economie laat geen ruimte om daarnaar te handelen’

De 21ste eeuw is de Eeuw van Azië. Het is zo vaak herhaald, en het wordt nu al meer dan twintig jaar met indrukwekkende groeicijfers onderbouwd, dat niemand de stelling nog in twijfel durft te trekken. Behalve de Maleisische schijver Tash Aw. Hij stelt vast dat de Aziatische Droom een leeggelopen ballon is. Gie Goris sprak met hem.
CC Studio Incendo (CC BY 2.0)
Interview

‘De echte oorzaak van instabiliteit is ongelijkheid, ook in China’

Al 18 weekenden gaan inwoners van Hongkong de straat op om te protesteren tegen de groeiende bemoeienis uit Beijing, en tegen politiegeweld. Willy Lam, hoogleraar Chinese Studies, plaatst de protesten en de Chinese reactie in een breder kader van economische ongelijkheid en politieke terugkeer naar autoritair bestuur.
Robert GLOD CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

EU-handelsbeleid, slechte seks en een onwelriekende adem

Ten midden van stakingen en klimaatbetogingen gaf een meerderheid van het Europees parlement nog maar eens kritiekloos goedkeuring aan een nieuw vrijhandelsakkoord met Singapore. So what, zal u wellicht denken?
© Voices of East Anglia
Wereldblog

Waarom de Japanse vrouw nog niet kan schitteren

Shinzo Abe’s kabinet sprak in zijn eerste termijn als president over gendergelijkheid als een bedreiging voor de Japanse cultuur en familiewaarden. Ondertussen maakte hij er tijdens zijn tweede termijn zijn paradepaardje van.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.