© Konstantinos Tsanakas
Column

Een kei van een pater

MO*columnist Geert Van Istendael haalt herinneringen op aan één van de meest indrukwekkendste mensen die hij ooit heeft ontmoet. 'Een dak overbrugt de kloof tussen wanhoop en hoop. Een dak, ook een slecht dak, is altijd een sprong voorwaarts.'
Engin Akyurt (Pixabay CC0)
Opinie

‘Ondanks alles weigert de journalistiek te sterven in Latijns-Amerika’

Latijns-Amerika was het voorbije jaar het gewelddadigste gebied om journalistiek te beoefenen, weet de Mexicaanse journalist Mael Vallejo. ‘Maar journalisten zullen er ook in 2024 de confrontatie met de macht blijven aangaan.’
© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
© Robbe Wets
Interview

Guatemalteekse activisten in de bres voor het milieu: ‘Wij weten welke schade grondbezitters berokkenen’

Plantages van grote bedrijven vervuilen het water in het zuidwesten van Guatemala. De oogst van de landbouwers en de gezondheid van de bevolking komen daardoor in het gedrang. Drie Guatemalteekse activisten kwamen voor de campagne van Broederlijk Delen in België het probleem aankaarten.
© Enrique Garciá Medina
Interview

Schrijfster Selva Almada: ‘We nemen geweld tegen vrouwen nog altijd niet serieus’

In de jaren ’80 werden in Argentinië 3 meisjes vermoord. ‘Ze hadden een leven’, vertelt de gevierde Argentijnse schrijfster Selva Almada. In haar kroniek ‘‘Dode meisjes’’ geeft ze hen een gezicht en vertelt ze het verhaal van de vele andere slachtoffers van geweld tegen vrouwen.
© Dries Merre / FOS
Opinie

‘Als bedrijven hun verantwoordelijkheid zelf niet nemen, moéten we ze wel dwingen’

Globalisering maakt waardeketens geografisch verspreid en ondoorzichtig. Telkens wij een banaan verorberen, verbinden onzichtbare draden ons met de arbeiders die aan het begin van die keten staan. Maar we hebben geen idee van hun ellendige leef- en werkomstandigheden, schrijft Jo Vervecken van FOS.
© Fabio Teixeira/Thomson Reuters Foundation
Reportage

Jonge Latijns-Amerikanen zien carrièrekansen in rook opgaan in de nasleep van corona

Miljoenen studenten in Brazilië, Colombia en elders in Latijns-Amerika zijn gestopt met hun opleiding vanwege de economische impact van de pandemie.
© Reuters / Luisa Gonzalez
Analyse

Francia Márquez, de grote belofte van de Colombiaanse politiek?

Francia Márquez is een vrouw, zwart en in alles het tegenovergestelde van de heersende politieke klasse in Colombia. Toch is ze de grote belofte van de Colombiaanse politiek, nadat ze in de voorverkiezingen voor het presidentschap geheel onverwachts derde is geworden.
Amnesty International
Nieuws

Achter hoge aantal tienerzwangerschappen in Paraguay schuilt seksueel misbruik

Amnesty International vestigt in een recent rapport de aandacht op recordcijfers van tienerzwangerschappen in Paraguay. Tussen 2019 en 2020 zijn duizend meisjes van 14 jaar oud of jonger bevallen. Dat is het gevolg van wijdverspreid seksueel geweld en de beperkende abortuswetten in het land.
hannasuanne / Pixabay (CC0)
Nieuws

Helft van wereldbevolking stelt het zonder sociale bescherming

Wereldwijd moeten nog steeds meer dan 4 miljard mensen het zonder enige vorm van sociale bescherming stellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
© Gijs Justaert
Wereldblog

Zonder papieren heb je geen sociale bescherming in de Dominicaanse Republiek

De coronacrisis heeft hard toegeslagen in Latijns-Amerika en de Caraïben. Sommige landen zoals de Dominicaanse Republiek zijn er beter vanaf gekomen dan andere landen zoals Peru. In heel de regio is duidelijk geworden hoe fragiel de sociale bescherming is, schrijft Gijs Justaert van de ngo WSM.
© Vero Zapata / Oxfam
Interview

‘Overheden lossen onze problemen niet op’

Twee Latijns-Amerikaanse vrouwen blikken terug op een bewogen jaar. Christina Burneo praat vanuit de feministische beweging, Gabriela Bucher staat sinds kort aan het hoofd van Oxfam International. ‘Ngo’s volgden lange tijd de logica van vooruitgang en groei, zonder zich kritisch op te stellen.’

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.