Marco Verch / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Wereldblog

Waar is de solidariteit?

Het lijkt wel een nieuwe mode: elk jaar een nieuwe oorlog of heropleving van een sluimerend conflict. Sinds 2020 is de situatie in onder meer Nagorno-Karabach, Oekraïne, Gaza en Jemen ernstig verslechterd. Blogger Amar Van Laar vraagt zich af hoe we moeten omgaan met die wrede wereld.
Maarten Luyten
Interview

‘Alle vluchtelingen verdienen een veilige doortocht, maar de EU speelt met mensenlevens’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? Voor MO* getuigen ze over verlies, veerkracht en de stap van vluchten naar helpen. Vandaag: Derya uit Turkije.
Maarten Luyten
Interview

‘Niemand legt vluchtelingen uit hoe dit land werkt, zolang hun papieren niet in orde zijn’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? Voor MO* getuigen ze over verlies, veerkracht en de stap van vluchten naar helpen. Vandaag: Yahya Alnajar uit Syrië.
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
Anthony Gale (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

De mythe van veilig Syrië: ‘Eender wie terugkeert riskeert vervolging’‎

Geen enkele plek in Syrië is veilig voor terugkerende vluchtelingen. Dat zijn de bevindingen van Human Rights Watch en Amnesty International. Het Deens beleid van Syriërs afkomstig uit zogenaamd veilige streken als Damascus terug te sturen, komt hierdoor onder grote druk te staan.
Unsplash / Alistair MacRobert (CC0)
Analyse

Waarom mensen met migratieroots jaarlijks miljarden naar hun thuisland sturen

Ruim 5 miljard euro. Zoveel geld stuurden mensen een met migratieachtergrond in 2020 vanuit België naar hun land van herkomst. “Remittances”, zo heten die transacties, en ze overstijgen ruimschoots het bedrag dat België investeert in ontwikkelingssamenwerking. Maar waarom doen mensen het?
hannasuanne / Pixabay (CC0)
Nieuws

Helft van wereldbevolking stelt het zonder sociale bescherming

Wereldwijd moeten nog steeds meer dan 4 miljard mensen het zonder enige vorm van sociale bescherming stellen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
ILO/Apex Image / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Duizenden overlijdens van arbeidsmigranten in Qatar niet onderzocht

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept het emiraat op om de doodsoorzaak van de vele overlijdens van arbeidsmigranten beter te onderzoeken, na een reeks van sterfgevallen van jonge gezonde mannen zonder specifieke medische klachten. 
© Reuters / Mohamad Torokman
Analyse

Zijn Palestijnse vluchtelingen staatloos? ‘Sommigen zitten vast in een juridisch limbo’

Palestina is een staat, vinden de Vlaamse rechtbanken. Maar België erkent de Palestijnse staat niet. Het is een tegenstrijdigheid met grote gevolgen voor sommige Palestijnen in België. ‘Onze dochter heeft haar rechten. Net zoals alle andere mensen in België.’
© Jackson Njehia / Reuters
Analyse

Op de vlucht voor armoede, honger en uitbuiting: ‘Deze hele tocht was en is voor mijn kinderen’

Agnes Mudembo vluchtte van Zimbabwe naar Koeweit en Malta, van armoede en een leeg bord naar uitbuiting als gezinshulp. Ze is niet de enige Zimbabwaanse vrouw die door de ene hel gaat om de andere te ontvluchten. ‘Mijn kinderen, daar doe ik het voor. Deze hele tocht was en is voor hen.’
Freedomhouse (CC0)
Opinie

Europa wordt eerder een beveiligd fort dan een veilige haven

‘Voor Europa is er meer budget voor het beschermen van de grenzen dan voor het beschermen van mensen in nood’, vindt Marcel De Prins van de Onthaalgroep Vluchtelingen Herent.
REUTERS/Essam Al Sudani
Analyse

Iraakse premier neemt ontslag, maar volksprotest gaat verder

In Irak blijven de mensen op straat komen, ook al heeft de Iraakse premier door de protesten zijn ontslag genomen. Waarom is dat? Wat willen de Irakezen eigenlijk? MO* zet de belangrijkste vragen én antwoorden op een rij.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.