© Shalabeyya
Longread

Aan de andere kant van de tralies: de gebroken families van al-Sisi's Egypte

In Egypte zitten 60.000 mensen gevangen om politieke redenen. Ze leven vaak in onmenselijke omstandigheden en hebben nauwelijks toegang tot deftige gezondheidszorg. MO* sprak met hun familieleden, hier en in Egypte. ‘Mijn hersenen zijn aan het roesten, ik wil me met iets kunnen bezighouden.’
© Sven Hansen (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Politieke repressie in Oeganda: ‘Slachtoffers zien daders nog gewoon over straat lopen’

Oegandezen in alle lagen van de samenleving worden opgepakt, weggevoerd en gefolterd in illegale detentiecentra. Op die manier wil de regering de steun aan de politieke oppositie de kop in drukken. Dat blijkt uit een rapport van Human Rights Watch, dat met 51 getuigen sprak.
© Omar Sanadiki
Analyse

De lucratieve drugshandel van Hezbollah in West-Afrika

De wereldwijde handel in drugs barst uit haar voegen en genereert astronomische bedragen. In Ivoorkust, een van de draaischijven van cocaïnehandel in West-Afrika, had MO* een gesprek met een insider uit de Libanese gemeenschap in Abidjan. Hij schetst een ijzingwekkend beeld van de business.
Thomson Reuters Foundation/Handout courtesy of BOSCO
Nieuws

Afrikanen helpen zichzelf op het net

Over heel Afrika zien we steeds meer “internet van onderuit”, lokale netwerken die opgestart worden vanuit gemeenschappen in plaats van via overheden of bedrijven. Door zelf in te staan voor dergelijke infrastructuur zijn Afrikanen beter bereikbaar, maar ook beter beschermd tegen privacy-inbreuken.
CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

‘Marokko is één grote gevangenis voor mij’

Marokko heeft Pegasus-spyware gebruikt tegen journaliste Hajar Raissouni. Telefoon afgetapt, een lastercampagne gelanceerd, haar beschuldigd van illegale abortus... 'In de lasterpers, die dicht bij de autoriteiten staat, zagen we zaken waar we enkel thuis of via telefoon over gesproken hadden.' Ze vertelt zelf haar verhaal. 
© Fatinha Ramos
Essay

Het verhaal van Mike, slachtoffer van politiegeweld in Nigeria

‘Mike stierf uiteindelijk aan een ziekte. Ik denk dat het een gebroken hart was.’  De Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe beschrijft de oorzaak van die ziekte: politiegeweld in Nigeria, onder andere door de beruchte SARS-eenheid.
© Gadet Reik / Human Rights Watch 2019
Nieuws

HRW: ‘Beruchte Zuid-Soedanese veiligheidsdienst kon ongehinderd martelen’

De Zuid-Soedanese autoriteiten hebben nauwelijks iets ondernomen tegen mensenrechtenschendingen door de Zuid-Soedanese nationale veiligheidsdienst (NSS), blijkt uit een rapport van Human Rights Watch (HRW).
Freedom for Patrick George
Analyse

Egypte sluit jonge activisten op zonder eerlijk proces. ‘En Europa kiest opnieuw voor steun aan een bloedige, wrede dictator’

De namen Giulio Regeni en Patrick George Zaki zeggen je waarschijnlijk weinig. De eerste, een student, werd in 2016 verminkt en vermoord teruggevonden. De laatste, een activist, zit al een jaar vast in een Egyptische cel. De Egyptische student Ahmed Samir wacht hetzelfde lot.
Ramy Raoof (CC BY 2.0)
Reportage

Egypte's zware erfenis van Hosni Moebarak: ‘Zonder hem was er geen Sisi’

Dinsdag overleed de Egyptische oud-president Hosni Moebarak. Hij was bijna dertig jaar aan de macht tot hij tijdens de protesten van de Arabische Lente werd afgezet. Sindsdien is het er in Egypte niet beter op geworden, integendeel. ‘President Sisi is als Moebaraks Egypte op steroïden.’
© Feisal Omar / Reuters
Interview

Repressie, zelfcensuur en ballingschap: overleven als journalist in Somalië

In Somalië zijn journalisten loslopend wild voor de terreurgroep Al Shabaab en ook de regering probeert hun werk te saboteren met een nieuwe mediawet. Drie journalisten getuigen over hoe ze hun leven riskeren voor de waarheid.
© ULCDDI
Wereldblog

Ordediensten of lastposten?

Wanneer een overheidsdienst zijn machtspositie misbruikt om jongeren af te persen, weet je dat een land zwaar ziek is.
BKL ART (CC BY-NC 2.0)
Analyse

‘Het echte gevaar is dat Belgische politici Rwandese geheime diensten onderschatten’

De dood van twee Belgen in Zuid-Afrika wordt in verband gebracht met clandestiene activiteiten van de Rwandese geheime diensten. Experts waarschuwen voor het gevaar van Rwandese doodseskaders op Zuid-Afrikaans en Belgisch grondgebied.   

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.