© Marek Kowalczyk
Reportage

‘Ze proberen ons het zwijgen op te leggen, maar dat lukt hen niet’

Door de oorlog tussen Israël en Hamas nemen antisemitisme en islamofobie in Europa toe. Maar is elke pro-Palestijnse actie per definitie antisemitisch? Activisten getuigen over toegenomen repressie door politie en politici, ook wanneer hun boodschap er één van vrede is.
© Gheleyne Bastiaen
Reportage

Het kalifaat is opgedoekt, maar kan je echt loskomen van ISIS?

De Irakees Omar was dertien toen hij zich aansloot bij ISIS. Voor het écht misging, wist een oom hem terug naar huis te halen. Hoe gaat het nu met hem en al die jongens die zich destijds aansloten bij ISIS? Journaliste Paulien Bakker, al jaren kind aan huis bij Omars gezin, ging hem opzoeken.
Karel Ceule / Broederlijk Delen
Reportage

Een Palestijnse camera als schild tegen Israëlisch geweld

Hoe verdedig je als Palestijn je rechten wanneer het Israëlische leger, de politie en de overheid niet aan jouw kant staan? ‘Zorg ervoor dat je alles filmt’, is voor mensenrechtenorganisatie B’Tselem het antwoord.
© Rojin Ferho
Reportage

‘Alsof we nog niet genoeg geleden hebben onder de aardbevingen’

Eind vorig jaar dreigde Turks president Recep Tayyip Erdogan met een nieuw grondoffensief in Noord-Syrië. Steken de verwoestende aardbevingen daar nu een stokje voor? De bewoners van de geteisterde regio bereiden zich alvast voor op het ergste, zo stelt journalist Rojin Ferho ter plaatse vast.
© Pieter Stockmans
Reportage

Koersen in het land van nederzettingen, muren en militaire controleposten

Kan je een wielerclub uitbouwen in bezet Palestijns gebied? Sohaib Samara doet het. MO*journalist Pieter Stockmans navigeerde met hem mee tussen Israëlische nederzettingen, muren en militaire controleposten. De ultieme droom? Een echte Palestijnse wieleracademie. 
© Pieter Stockmans
Reportage

Fietsen door Israëlische natuurparken, waar bossen de ruïnes van Palestijnse dorpen bedekken

MO*journalist Pieter Stockmans fietste door het westen van Jeruzalem met Israëlische en Palestijnse wielertoeristen. Apart, door hetzelfde gebied, maar in verschillende werelden. Bossen en natuurparken bedekken er uitgewiste Palestijnse dorpen. 'Ik wil erover vertellen. Nooit zullen wij vergeten.’
© Pieter Stockmans
Reportage

Vrij Palestina op de fiets: ‘Als Israëli’s overal in dit land mogen komen, mogen wij dat ook’

Een groep Palestijnen uit Bethlehem gebruikt de fiets als middel om ‘hun vrijheid te veroveren’. Ze rijden overal, ook de grens met Israël over, zonder vergunning daarvoor. Ook al is dat verboden. MO*journalist Pieter Stockmans fietste mee, dwars door de woestijn, van de Geboortekerk naar Massada.
© Khalil Ashawi / Reuters
Reportage

‘Onze koffers staan klaar’: dreigt een nieuw Turks grondoffensief in Syrië?

Turkije heeft de bomaanslag van begin november in Istanbul beantwoord met nieuwe bombardementen in het noorden van Syrië en Irak. De militaire operatie hing al een tijdje in de lucht, zo stelde Midden-Oosten-expert Willem Staes ter plaatse vast. Het begin van een nieuwe Turkse invasie?
© Marek Kowalczyk
Reportage

‘We houden van hetzelfde eten, worstelen met dezelfde problemen en hebben hetzelfde accent’

Twee wijken in de Libanese havenstad Tripoli, Jabal Mohsen en Bab el-Tabbaneh, vormden ooit één geheel. Door de Libanese burgeroorlog vielen ze uiteen en kwamen de bewoners tegenover elkaar te staan. Ze zijn intussen helemaal klaar met het geweld en proberen te bouwen aan een betere toekomst. 
© Willem De Maeseneer
Reportage

‘Al-Aqsa is het laatste bolwerk van verzet tegen de bezetting van Oost-Jeruzalem’

De heilige site rond de Al-Aqsamoskee is al weken het toneel van gewelddadige clashes tussen de Israëlische oproerpolitie en Palestijnse gelovigen. Maar is dit meer dan een religieus conflict? ‘Palestijnen zijn zich ervan bewust dat wanneer ze Al-Aqsa verliezen, ze Jeruzalem verliezen.’
Reuters / Thaier Al-Sudani
Reportage

Vermist in Irak: het ene massagraf is het andere niet

Irak heeft een van de hoogste aantallen vermisten ter wereld. De schattingen zijn hallucinant: ze lopen uiteen van 250.000 tot een miljoen mensen. Onder andere terreurgroep ISIS liet honderden massagraven achter, maar tijd en geld ontbreken om die allemaal te ruimen.
© Sam Tarling/Sana'a Centrum voor Strategische Studies
Reportage

In Jemen zijn zwarte mensen veroordeeld tot een leven in de marge

In Jemen wonen miljoenen zwarte Jemenieten en Afrikaanse migranten. Ze hebben weinig perspectief om te ontsnappen aan armoede en marginalisering, als gevolg van eeuwenlange structurele discriminatie. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.