Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Tormius / Unsplash
Nieuws

VN-rapport: 1,4 miljard kinderen wereldwijd moeten het doen zonder sociaal vangnet

Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties moeten 1,4 miljard kinderen over de hele wereld het doen zonder enige vorm van sociale bescherming, zoals kinderbijslag. Dat maakt hen kwetsbaar voor ziekten, slechte voeding en armoede.
Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
UN Climate Change / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Commentaar

COP28: een historische top of een gemiste kans?

Historisch of een gemiste kans? MO*journalist John Vandaele fileert het slotakkoord van de COP28 in Dubai. Hij stelt vast dat veel zal afhangen van wat met het akkoord zal gebeuren en van de strijd die op allerlei manieren en niveaus wordt gevoerd.
UN Climate Change / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Klimaatakkoord Dubai oogst gemengde reacties

Bijna 200 landen hebben woensdagochtend de slottekst van de VN-klimaattop in Dubai goedgekeurd, zonder harde belofte over de uitfasering van olie, aardgas en steenkool. De reacties bij delegatieleden lopen uiteen: van ‘historische koersverandering’ tot ‘ronduit teleurstellend’.
Flickr / Peter Van den Bossche (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Wat betekent het nieuwe Chinese methaanplan voor het klimaat?

China wil zijn uitstoot van methaan, het tweede broeikasgas na CO2, verminderen. Dat is geen onbelangrijk voornemen, want het land is de grootste uitstoter van methaan ter wereld.
UN Photo/Luke Powell (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Rusland en Oekraïne hebben antipersoonsmijnen ingezet, ondanks verdrag

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.
Jiri Rezac / The Climate Group (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Nieuws

China verzet zich tegen zes klimaatprojecten omdat dwangarbeid in Chinese zonnesector genoemd wordt

China verzet zich tegen enkele projecten van het klimaatfonds van de Verenigde Naties omdat in de vergunningsaanvragen sprake is van een risico op dwangarbeid in de door China gedomineerde toeleveringsketens van zonnepanelen.
© 2012CIAT / Neil Palmer (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Nieuws

Boeren verliezen 117 miljard euro per jaar door extreem weer

Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.
© Trina Solar
Interview

‘Nu de invoer van zonnepanelen belasten, is een misdaad tegen de menselijkheid’

Zonnepanelen worden overal in razend tempo geïnstalleerd. Toch moet het nog sneller, betoogt de Belgische ingenieur Pierre Verlinden, die 45 jaar werkte in de sector. Maar hoe? ‘Leer van de Chinezen hoe je zonnepanelen goedkoop kunt produceren. En vergeet niet dat we in een noodsituatie verkeren.’
manhhai / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Hoogste aantal doden door conflicten sinds begin van de eeuw

Het vredesniveau in de wereld is voor het negende jaar op rij gedaald, blijkt uit de Global Peace Index van het Institute for Economics & Peace. 238.000 mensen stierven als gevolg van conflicten, een stijging met 96 % tegenover 2021.
Hannahlongole / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Rijke landen komen beloftes voor klimaatfinanciering niet na

Rijke landen zijn al drie jaar te laat met het nakomen van hun belofte voor klimaatfinanciering. Ze hadden beloofd om jaarlijks 100 miljard dollar bijeen te krijgen voor arme landen zodat die de gevolgen van de klimaatverandering kunnen aanpakken. Dat stelt de ngo Oxfam in een nieuw rapport. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.