Unsplash (Myriam N.)
Opinie

‘Nu besparen op Brusselse jongeren zorgt voor een hogere rekening in de toekomst’

In Brussel zijn meer dan 9000 jonge stadsbewoners werkloos, en dat aantal blijft groeien. Volgens mensen uit het werkveld is het dan ook onbegrijpelijk dat de Brusselse regering de inschakelingcontracten voor hen geschrapt heeft. 'Deze jongeren zijn geen kosten, ze zijn een investering.'
S.Quinn / CIP (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Eerlijke prijzen zijn een voorwaarde voor duurzame landbouw’

Naar aanleiding van Wereldbananendag én de Internationale Dag van de Boerenstrijd vraagt een coalitie van ngo's om eerlijke prijzen voor boeren wettelijk te verankeren. Dat is volgens de ngo's broodnodig om ons landbouwsysteem wereldwijd duurzamer en rechtvaardiger te maken.
Opinie

‘We kunnen China niet begrijpen als we niet de Chinese bril leren kennen’

Steeds meer kijkt China vanuit zijn eigen verleden naar de huidige internationale werkelijkheid. Als we dat niet beseffen, bemoeilijkt dat het wederzijds begrip. Dat kan leiden tot misverstanden, schrijft Carine Defoort, professor Chinese filosofie aan de KU-Leuven. 
© orythys / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Is België wel bereid om zijn koloniale verleden onder ogen te zien?’

Dat de Congocommissie zou falen, was geen verrassing voor Pauline Malenga Mwanga, Lieven Miguel Kandolo en Randy Kalemba van de Congolese Kring. De commissie kwam er immers door politiek opportunisme. Het wordt tijd dat België de misdaden die hebben plaatsgevonden tijdens het kolonialisme erkent.
Mirkur / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0 DEED)
Opinie

‘Vrede bouw je met diplomatie en solidariteit’

Twee jaar is de oorlog in Oekraïne bezig. Ondanks de vernietigende impact van het geweld is het einde nog niet in zicht. Volgens de vredesbeweging faalt de militaire aanpak en is het de hoogste tijd om te ijveren voor een staakt-het-vuren en diplomatie.
ILRI/Karen Marshall (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Een goed landbouwbeleid beschermt Europese én West-Afrikaanse boeren’

West-Afrikaanse melkboeren zijn de dupe van een Europees landbouwbeleid dat de Europese melkindustrie bevoordeelt. Enkele ngo's, waaronder Oxfam en Humundi, vestigen de aandacht op dit onderbelicht probleem.
Ibrahim Boran / Unsplash
Opinie

‘Het Federaal Planbureau moet verschillende perspectieven meenemen om tot inclusief beleid te komen’

Het Planbureau staat voor de uitdaging om beleidsvoorstellen van politieke partijen in ons land te analyseren en te evalueren. De instelling gebruikt hiervoor specifieke economische modellen, maar die zijn volgens onderzoeker Michael Mietz niet neutraal. Hij pleit voor een bredere discussie.
Zoe Schaeffer / Unsplash
Opinie

‘Niet het milieu maar het achterhaalde landbouwbeleid is de vijand van de boeren’

Het huidige landbouwmodel stuit op zijn grenzen, niet alleen voor het leefmilieu maar ook voor onze boeren en hun toekomst. Dat hebben de recente boerenprotesten nog maar eens aangetoond, stellen Esmeralda Borgo en Ingrid Pauwels van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders.
Robert Thiemann / Unsplash
Opinie

‘Juist wij mogen niet zwijgen’

Nikola Edelsztejn is één van de naar schatting 40.000 joodse Nederlanders. Hij spreekt zich uit tegen het leed van de Palestijnen: ‘Ik ken het verleden van het Joodse volk en derhalve verafschuw ik het heden van de Palestijnen.’
EU2017EE Estonian Presidency
Opinie

‘Wie zijn rug keert naar het politieke vuur, zit straks op de blaren’

De Europese Unie verdient beter volgens Michiel Petitjean, woordvoerder van de EVP-fractie in het Europees Parlement en Nationaal Partijraadslid voor cd&v. 'Als zelfs de president van Europa er niet meer in lijkt te geloven, moet ik dat straks dan als burger nog doen?'
omid roshan / Unsplash
Opinie

‘De EU moet een duurzame aanvoer van cruciale mineralen garanderen’

Er is de laatste jaren steeds meer vraag naar essentiële grondstoffen die in groene technologie worden gebruikt. Hoe kan de EU er voor zorgen dat de aanvoer van die mineralen op een duurzame manier gebeurt? Johanna Sydow van de Heinrich Böll Stichting heeft enkele ideeën.
Markus Spiske / Unsplash
Opinie

‘Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis, ongeacht wat de biotechindustrie beweert’

De Europese Unie staat onder druk van de biotechsector om bepaalde genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) toe te laten, zonder label of bijkomende veiligheidstest. Volgens agro-ecologen Anneleen Kenis en Barbara Van Dyck gebeurt dat onder valse voorwendsels.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.