© Bart Lasuy
Commentaar

‘Er is meer dan één dollar per Congolees nodig om het Centraal-Afrikaanse woud in stand te houden’

Het Congolese woudbassin huisvest de krachtigste long ter wereld. MO*journalist John Vandaele onderzocht hoeveel middelen er worden vrijmaakt om het onmetelijke woud te beschermen. De hamvraag: kunnen de Congolezen hun welvaart opkrikken zonder dat ze hun kwetsbare bossen kappen? Enkele slotbeschouwingen.
Sallie The Cape Lady (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

‘Elk kind barst van het talent. Dat moet kansen krijgen om te groeien’

Hoeveel talenten van kinderen worden de kop worden ingedrukt?, vraagt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky zich af. ‘Elk kind zit barstensvol talenten. Het bezit voldoende superkrachten om een leven mee door te komen. Die talenten moeten wel gevoed worden en kansen krijgen om te groeien.’
© Ula Idzikowska
Commentaar

Journaliste op Lesbos: ‘Wat ben ik hier aan het doen? Waarom doe ik het mijzelf weer aan?’

Traumatische ervaringen van asielzoekers en vluchtelingen optekenen, eist zijn tol. Veel mediamakers kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Journaliste Ula Idzikowska getuigt over haar eigen ervaringen.
CC Hendrik van Leeuwen (CC BY NC NA 2.0)
Commentaar

‘Het grootste risico in integratiesector schuilt in de fascinatie voor toverwoorden en een flitsend discours’

‘LEVL’ dient een dossier in om erkend te worden als nieuwe participatieorganisatie. De organisatie ontstond uit gesprekken tussen Minderhedenforum en JOIN.Vlaanderen. Eind 2020 stonden die twee nog tegenover elkaar in de strijd om exact deze erkenning. Heeft minister van Integratie Bart Somers zijn zin gekregen?
Thierry Ehrmann (CC BY 2.0)
Commentaar

‘Hoe populair wordt de Chinese blik op mensenrechten?’

Internationaal activisme botst in steeds meer landen op autoritair nationalisme. China lijkt de weg aan te geven, met de boodschap dat westerse waarden en modellen niet universeel maar parochiaal zijn.
Commentaar

‘Dit is het ware gelaat van afstandsonderwijs in een ongelijk Vlaanderen’

De roep om scholen te sluiten na de kerstvakantie klinkt opnieuw luider. MO*redacteur Pieter Stockmans: ‘Als we dat doen, laten we dan verzekeren dat alle kinderen die daar nood aan hebben, een buddy krijgen die volledig beschikbaar is. Zodat er geen ongelijkheid kan ontstaan bij thuisonderwijs.’
Frank Schwichtenberg (CC BY-SA 4.0), UNCTAD
Commentaar

Zeven tips voor de Vivaldi-formateurs (in hun eigen woorden)

‘Ik vind mislukken minder erg dan falen zonder er lessen uit te trekken’, zei Alexander De Croo in 2015. ‘Ik zeg niet dat het makkelijk wordt, maar als je er niet aan begint, zal het zeker niet lukken’, wist Paul Magnette al in 2012. Tips voor de coformateurs van Vivaldi, in hun eigen woorden.
© Pierre Holtz | UNICEF (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

Waren kansen voor dader belangrijker dan risico’s voor minderjarigen in Afrika?

Een Belgische priester wordt beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De man was eerder al veroordeeld voor aanranding van minderjarigen in België. Is dit een uiting van koloniale mentaliteit? Hebben de betrokken congregatie en de ngo’s het nodige gedaan om misbruik te voorkomen?
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Commentaar

Het is allemaal de schuld van hulp. Echt, Bruno?

Radicaal stoppen met ontwikkelingshulp is het beste voor iedereen, schrijft Bruno de Cordier in een opiniestuk voor Doorbraak.be. VRTNWS nam het stuk graag over om de rommelige en vooringenomen Pano-reportage over fondsenwerving te flankeren. Wat de Cordier, hoofddocent aan de UGent, onder die verwerpelijke ontwikkelingshulp verstaat, zeg ...
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Commentaar

Klimaatomwenteling komt er als honderd bloemen kunnen bloeien

Klimaatbeleid vraagt politieke keuzes en die zijn niet neutraal, maar kleur bekennen maakt brede coalities en ongemakkelijke partnerschappen niet onmogelijk.
© Unicef
Commentaar

Niet superlatieven nekken Jemen, maar Saoedische bommen van westerse makelij

‘De ergste hongersnood sinds honderd jaar’. ‘De grootste humanitaire crisis van de moderne tijd.’ De krachtige taal waarmee de vernietigende impact van de oorlog in Jemen wordt beschreven, kon niet realiseren wat de verontwaardiging over de brutale moord op één man wel kon. Hoe moet het verder met Jemen?
Elien Spillebeen
Commentaar

Kan een Nobelprijs nog meer zijn dan een twittertrend?

De bekendmaking van de laureaten voor de Nobelprijs voor de Vrede maakt de hashtag #sexualviolence trending. Maar de grondoorzaken van het probleem worden op politieke fora nog nauwelijks geloofwaardig aangekaart. Is de Nobelprijs krachtig genoeg om hier iets aan te veranderen?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.