© Bigger Than Us / Flore Vasseur
Interview

Filmmaakster Flore Vasseur: ‘Jongeren leren ons hoe we globale uitdagingen kunnen aanpakken’

"Bigger than us" schetst een kleurrijk en hoopvol portret van activisten wereldwijd. MO* sprak met Flore Vasseur, die de documentaire regisseerde. 'Activisme is een manier van leven.'
© Dino
Interview

Vooruitgang betekent niets voor vrouwen zolang mannen niet (ook) voor de kinderen zorgen

Is het een roman of een reportage? Is het een toevalstreffer of een maatschappelijke omwenteling? Het boek Kim Jiyoung, geboren in 1982 is het allemaal. In Zuid-Korea werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht en trok de verfilming meer dan drie miljoen kijkers op drie weken tijd. 
© Basso Cannarsa / Opale / Leemage
Interview

Walden Bello: ‘De sterke leider floreert omdat de liberale democratie faalt’

Zuidoost-Azië lijkt een voorkeur te hebben voor sterke leiders, in verschillende maten en gewichten. Duterte is Aung San Suu Kyi niet, en het gaat in Maleisië veel beter dan in Cambodja. Onderzoeker en activist Walden Bello over de impact van autoritair bestuur op het Zuidoost-Aziatische middenveld.
Avito C. Dalan for the Philippine News Agency / Wikimedia Commons
Interview

Exclusief interview met Duterte’s belangrijkste politieke gevangene

Ze was Filipijns mensenrechtencommissaris en minister van Justitie, maar onder Rodrigo Duterte is ze de bekendste politieke gevangene van de Filipijnen. MO* interviewde senator Leila de Lima in aanloop naar de State of the Nation die Duterte op 22 juli uitspreekt.
© Johannes Broux
Interview

Chandran Nair: ‘Zes miljard Aziaten met een westerse levensstijl, dat is gewoon onmogelijk’

Op 8 september ligt het nieuwe MO*nummer in de bus. Centraal daarin staat de rol van een sterke staat in crisistijd. In 2019 sprak MO* met auteur Chandran Nair over de klimaatcrisis . ‘Als we voor een uitzonderlijke bedreiging staan, dan moeten we ook met uitzonderlijke ideeën komen.’
© BGMEA
Interview

Jan Orbie: ‘Soft power van Europa is veel kleiner dan twintig jaar geleden’

Europa dreigt met economische sancties tegen Cambodja vanwege mensenrechtenschendingen. Maar wat stelt zo’n Europees dreigement nog voor? ‘De soft power van Europa is vandaag veel kleiner dan twintig jaar geleden’, zegt professor Jan Orbie van het Centrum voor EU-studies aan de Universiteit van Gent in een gesprek met IPS.
© Swapan Samantha, IS Roy (CC BY-NC 2.0)
Interview

Lepra voorlopig onuitroeibaar in Azië

Lepra is in de afgelopen vijftig jaar sterk verminderd, maar nog steeds niet uitgeroeid in Azië, zegt Takahiro Nanri, directeur van de Sasakawa Memorial Health Foundation (SMHF). Lepra-organisaties in Azië gaan daarom hun krachten bundelen.
UN WOMEN CC BY-NC-ND 2.0
Interview

Masud Bin Momen: ‘We delen onze maaltijden met de Rohingya’

Er komen nog steeds Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar in Bangladesh aan, ondanks het feit dat Myanmar heeft beloofd hun terugkeer te faciliteren.
eric molina (CC BY 2.0)
Interview

‘In twee jaar tijd heeft Duterte alle vooruitgang teruggeschroefd’

De Filipijnen zijn bij de tien landen wereldwijd waar arbeiders de minste rechten hebben. Sommigen vrezen dat het land afglijdt naar een autoritaire staat. “Ik noem het simpelweg fascisme”, zegt de secretaris-generaal van de Filipijnse vakbondskoepel, Josua Mata.
World Bank Photo Collection CC BY-NC-ND 2.0
Interview

‘Lepra raakt uit beeld door opkomst nieuwere ziekten’

Het aantal mensen met lepra in Mozambique stijgt. Maar nieuwere ziekten zoals hiv, malaria en tuberculose eisen de aandacht op en lepra raakt uit beeld, zegt Yohei Sasakawa, goodwill ambassadeur van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
CC Hugh Derr BY-NC-ND 2.0
Interview

Economie wordt duurzaam en de mens gelukkig als we groei vervangen door genoeg

De economie van het genoeg: het lijkt een diepgroene gedachte, maar in Thailand werd ze op de agenda gezet door de vereerde koning Bhumibol Aduljadey. Kan dat: onthecht kapitalisme?

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.