Lauren Day / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Ontwikkelingslanden hebben schuldverlichting nodig om iets te kunnen doen aan de klimaatcrisis’

Hoe kunnen ontwikkelingslanden de strijd tegen de klimaatverandering adequaat aangaan? Onderzoekers Ishac Diwan en Vera Songwe pleiten voor een verlichting van hun schulden, zodat ze kunnen investeren in de noodzakelijke groene transitie.
Unsplash / Kevin Bluer
Opinie

‘Straatverkopers verdienen gerechtigheid’

In de ogen van overheden zijn straatverkopers een plaag: ze vervuilen, belemmeren de mobiliteit in de stad en nemen kostbare ruimte in. Adjunct-hoogleraar Teresa Marchiori vindt dit kortzichtig. Straatverkoop is volgens haar een legitieme economische activiteit die meer ondersteuning verdient.  
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
Aman Upadhyay (Unsplash)
Opinie

‘India's stijgende bevolking is niet enkel een economische kans’

India is China dit jaar voorbijgestoken als dichtstbevolkte land ter wereld. Om de vruchten van die bevolkingsgroei te plukken, moet de Indiase regering niet alleen investeren in productie maar ook in haar mensen, schrijft onderzoekster Taira Bhargava.
PxHere (CC0)
Opinie

‘Pakistan is meer een leger met een staat dan omgekeerd’

Pakistan gaat door een bijzonder zware economische en politieke crisis, en de rol van het militaire apparaat is daarin niet te onderschatten, schrijft Ayesha Jehangir, onderzoeker aan de University of Technology Sydney. ‘Pakistan is meer een leger met een staat dan omgekeerd.’
© Reuters / Akhtar Soomro
Opinie

‘Overstromingen in Pakistan tonen dat aanpassing aan de klimaatverandering een gevaarlijke illusie is’

Een belangrijk onderdeel van de wereldwijde klimaatinspanningen is ‘adaptatie’: acties om zich aan te passen aan de impact van een veranderend klimaat. Maar hoe kan men zich aanpassen aan de enorme verwoesting die klimaatverandering kan teweegbrengen?, vraagt energie-expert Philippe Benoit zich af.
ishnu Sarangi / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Waarom jonge boeren in India teruggrijpen naar eeuwenoude gierst om droogte te trotseren’

Sommige delen van India hebben momenteel af te rekenen met dagelijkse temperaturen tot ver boven de 40 graden Celsius. Met de voorspelling dat dergelijke hitte het nieuwe normaal wordt, dringt een verduurzaming van de landbouw zich op, zeggen landbouwexperts van de Universiteit van Cambridge.
Pixabay
Opinie

‘Ondraaglijke hitte in New Delhi: dit is hoe de klimaatcrisis voelt’

‘Een korte namiddagwandeling is een uitputtingsslag’, getuigt de Indiase Sapna Verma. Ze vreest dat hittegolven zoals de huidige in haar land enkel maar erger worden, tenzij er een einde komt aan de verbranding van fossiele brandstoffen.
Piqsels (CC0)
Opinie

#MeToo in China: ‘bedrijfscultuur ziet vrouwen vooral als entertainment’

Een recente zaak over seksuele intimidatie in China deed het debat over genderrollen op de werkplek oplaaien. In China heerst een zeer geseksualiseerde bedrijfscultuur, zegt Jieyu Liu, adjunct-directeur van het China Institute aan de University of London.
The U.S. Army (CC BY 2.0)
Opinie

‘De moeizame vooruitgang in Afghanistan dreigt uitgewist te worden’

Nu de meeste NAVO-troepen al vertrokken zijn uit Afghanistan verliest de Afghaanse regering snel terrein. Is een nieuw Talibanregime onafwendbaar? Afghanistan-expert William Maley fileert de nalatenschap van twintig jaar Amerikaanse en internationale troepen in het Zuid-Aziatische land.
Christopher Michel (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Het leger ondermijnt de fragiele democratie van Myanmar’

Na ongefundeerde claims van verkiezingsfraude heeft het Myanmarese leger de macht overgenomen. Voor Myanmar is dit een grote stap achteruit, zeggen Adam Simpson en Nicholas Farrelly, experten Internationale Studies en Sociale Wetenschappen.
© Tim Dirven
Opinie

Het dichten van de gezondheidskloof: een succesverhaal uit India

Memisa bracht de afgelopen jaren in India met succes lokale ngo’s samen om er het gezondheidsbeleid te verbeteren. Maar COVID-19 dreigt roet in het eten te gooien. Het aandeel particuliere investeringen is wereldwijd met 700 miljard dollar gezakt. Wil ontwikkelingssamenwerking een duurzame impact hebben, dan is het essentieel dat overheden blijven ...

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.