© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
© Maxime Degroote / Broederlijk Delen
Wereldblog

Guatemala in protest om democratie te redden

Meer dan honderd blokkades en tienduizenden mensen op straat. Guatemala is een land in protest, en dat al drie weken lang, getuigt Broederlijk Delen-medewerker Maxime Degroote. Wat is er aan de hand?
© Maxime Degroote / Broederlijk Delen
Wereldblog

Guatemala viert de verkiezingsoverwinning van Movimiento Semilla

Een roes van overwinning heerst in Guatemala nadat Bernardo Arévalo tijdens de tweede ronde verkozen is als nieuwe president. De pogingen van het establishment om de verkiezingen te manipuleren zijn op niets uitgedraaid, schrijft Patricia Verbauwhede van Broederlijk Delen in deze wereldblog.
Ordzonhyd Rudyard Tarco Palomino (CC BY-SA 4.0)
Wereldblog

Wat is er aan de hand in Peru? Vijf vragen en antwoorden

Alweer een president die moest opstappen, een op het nippertje vermeden staatsgreep en een noodtoestand. De situatie in Peru is uitermate gespannen. 11.11.11-expert Freya Rondelez, die de ontwikkelingen vanuit Lima op de voet volgt, licht toe.
© Rosalie Reyntjens
Wereldblog

Is geld geven aan kwetsbare migranten zinvol?

Wereldblogster Rosalie Reyntjens, die woont en werkt in Ecuador, vraagt zich af of cash geld geven aan kwetsbare migranten zinvol is. In Ibarra gebruiken verschillende ngo’s cashtransfers om migranten te helpen. Helaas garanderen die geen langdurige effectiviteit.
© Gijs Justaert
Wereldblog

Zonder papieren heb je geen sociale bescherming in de Dominicaanse Republiek

De coronacrisis heeft hard toegeslagen in Latijns-Amerika en de Caraïben. Sommige landen zoals de Dominicaanse Republiek zijn er beter vanaf gekomen dan andere landen zoals Peru. In heel de regio is duidelijk geworden hoe fragiel de sociale bescherming is, schrijft Gijs Justaert van de ngo WSM.
© Vero Zapata / Oxfam
Interview

‘Overheden lossen onze problemen niet op’

Twee Latijns-Amerikaanse vrouwen blikken terug op een bewogen jaar. Christina Burneo praat vanuit de feministische beweging, Gabriela Bucher staat sinds kort aan het hoofd van Oxfam International. ‘Ngo’s volgden lange tijd de logica van vooruitgang en groei, zonder zich kritisch op te stellen.’
© Ynske Boersma
Reportage

Hier vinden Colombiaanse kinderen in conflictsituaties een thuis en een toekomst

Staat de guerrilla voor je deur, of is er geen school en eten in huis, dan rest je als jongere weinig andere keuze dan je aan te sluiten. Maar er is minstens één uitweg voor deze kinderen en jongeren in Colombia: "La Nación de Los Muchachos", de Natie van de Kinderen. MO* ging ter plaatse kijken.
© OPIAC
Interview

‘Wij kunnen de wereld aanleren om de natuur niet meer als handelswaar te zien’

‘Mensen met ontwikkelingsvisie zien water en bouwen een dam. Bij bomen denken ze aan goud of petroleum, en zelfs zuurstof wordt verkocht. Waar inheemse volken zijn, blijft de natuur bewaard.’ Een interview met Julio Cesar López Jamioy, leider van een beweging voor inheemse volkeren in Colombia.
© Frauke Decoodt
Reportage

Colombiaanse bananen staan krom van de misdaden

België een bananenrepubliek? In elk geval wat betreft de handel. Er zijn maar drie landen in de wereld die meer bananen invoeren dan wij: de Verenigde Staten, Rusland en China. We voeren 87 procent, of 1,18 miljoen ton, van die bananen weer uit, dat wel. 
Pinelife CC BY-NC-ND 2.0
Nieuws

Bolsonaro verklaart non-profitsector meteen de oorlog

De nieuwe Braziliaanse regering heeft de non-profitsector al meteen de oorlog verklaard. Ze wil ngo’s volledig onder haar toezicht plaatsen en de middelen fors verminderen.
© Jader Flores / IPS
Nieuws

Nooit eerder geziene repressie van journalisten in Nicaragua

Meer dan zevenhonderd schendingen van de vrije uitoefening van de journalistiek, één vermoorde journalist, twee opgepakte en tientallen verbannen journalisten: acht maanden sociale en politieke crisis in Nicaragua hebben tot een nooit eerder geziene repressie van de kritische journalistiek geleid.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.