© Reuters / Thomas Mukoya
Boek

Een kijk in de ziel van Congo

In ‘De kinderen van Oost-Congo’ vertelt journaliste Katrien Vanderschoot de recente geschiedenis van het woelige Afrikaanse land door de ogen van een kindsoldaat en een activiste. Hun persoonlijke getuigenissen maken het een verhaal waarin naast de grote politiek ook de gewone mens centraal staat.
© Reuters
Boek

Geef Afrika de plaats die het verdient

Op zoek naar argumenten in het dekolonisatiedebat stuitte MO*journalist Kris Berwouts op 3 boeken in verschillende talen van auteurs met verschillende achtergronden (een Afrikaan, een Europeaan en een Afro-Amerikaan). Alle drie willen ze Afrika opnieuw in het centrum van zijn geschiedenis zetten.
Alaister Russell/Sunday Times
Boek

Rita Ndzanga (1933-2022): ‘Dit is het verhaal van alle mensen die weten hoe het voelt om vertrapt te worden’

Tot op de dag van haar overlijden, woensdag 17 augustus 2022, kon anti-apartheidsstrijdster Rita Ndzanga de pijn uit de martelkamers nog voelen. Ze is bij ons minder bekend dan medestrijdster Winnie Mandela, maar betaalde haar verzet tegen het brutale systeem van rassensegregatie minstens even duur.
© Reuters / Pool New
Boek

‘Excuses aanbieden voor de kolonisatie is de doos van pandora openen’

Moet Frankrijk zich verontschuldigen voor de kolonisatie van Algerije? Die vraag blijft zorgen voor verhitte discussies in beide landen. Waarom is de kolonisatie, bijna zestig jaar na de onafhankelijkheid, nog een discussiepunt? MO* zoekt naar antwoorden en neemt daarvoor enkele recente boeken over de kwestie ter hand.
Het Letterenhuis
Boek

Koloniale literatuur herlezen: ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’

Het was een andere tijd toen de literatuur verscheen die we vandaag koloniaal noemen. Verbannen of verketteren hoeft niet, maar veel boeken kunnen wel context en nieuwe lezersperspectieven gebruiken. Dat is precies wat twee nieuwe essaybundels, een Nederlandse en een Vlaamse, beogen.
© Reuters / Mohamed Abd El Ghany
Boek

Het Egyptische volk is moe

Je gedacht mogen zeggen, eten op de plank, gewoon gelukkig zijn: wat gewone Egyptenaren willen is niet te veel gevraagd. Maar het gedrag van politie en staat blijft een doorn in het oog van de man in de straat. Eduard Cousin trok uit liefde voor de regio naar Egypte en schreef er een boek over.
© Reuters / Yves Herman
Boek

Zwarte schrijvers bundelen hun eigen verhalen

Is dat überhaupt nog nodig, verhalen van afro-Belgische auteurs bundelen in een apart zwart boek? Slam poet Lisette Ma Neza maakt duidelijk waarom ze zo’n boeken nodig heeft en er zelf aan bijdraagt.
© Luc Janssens de Bisthoven
Boek

Natuurbehoud in Afrika is meer dan groen kolonialisme

De Simien Mountains in Ethiopië zijn Unesco-werelderfgoed, maar het ontstaan ervan ging gepaard met geweld tegen de lokale bevolking, stelt de Franse historicus Guillaume Blanc vast. Natuurbehoud in Afrika is niet minder dan groen kolonialisme, stelt hij zijn nieuwe boek. Bioloog Luc Janssens de Bisthoven nuanceert zijn oordeel.
Belgaimage / AFP
Boek

Twee boeken voor out of the box-feminisme

Kan je vrouwenrechten los zien van sociale en politieke rechten? Betekent opkomen voor vrouwenrechten hetzelfde voor alle vrouwen? Twee boeken die out of the box antwoorden kunnen geven.
Sasha Lezhnev/Enough Project (CC BY-NC-ND 2.0)
Boek

Congo: ‘Oorlogsmisdaden mogen niets opleveren’

De verkiezingen zijn een klein evenement vergeleken met de eeuwenlange en nog steeds acute uitbuiting en armoede in Congo. Maar met het boek “Congo Stories”, tonen John Predergast, Fidel Balifemba en Ryan Gosling dat er ook hoop is, want de lokale bevolking eist verandering en ook de internationale gemeenschap beseft almaar me ...
© Stefaan Anrys
Boek

Boeken die Afrika kunnen redden. Of net niet

Er is weer een boek uit dat Afrika moet redden: Making Africa Work. A Handbook. Ironisch genoeg prijkt ook de naam van oud-president Olusegun Obasanjo, mede-auteur, op de kaft. 'Afrika is rijk, maar slecht gemanaged', aldus de man die zelf tweemaal in dubieuze omstandigheden aan de macht kwam in Nigeria.
Boek

Het maatschappelijk debat over Congo behoeft eerlijke geschiedschrijving

Met "Kongo, een voorgeschiedenis" roert Lucas Catherine zich opnieuw in het gesprek over de Belgische inmenging in Congo. Maar naast boeiende inzichten en interessante dagboekfragmenten die dit oplevert, komt het vooringenomen over, wat de kracht van zijn argumentatie ondermijnt.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.