© Pieter Stockmans
Reportage

Europa’s laatste wilde rivieren veranderen in elektriciteitsfabrieken

In hun zoektocht naar groene energie dreigen de Balkanlanden hun grootste natuurlijke en toeristische rijkdom op te offeren: unieke bergrivieren en ravijnen, vissoorten die je alleen hier nog vindt. MO* ging in Bosnië en Herzegovina kijken wat de gevolgen van deze blauwe goudkoorts zijn.
© Jeanne Frank
Reportage

‘Ze hebben alleen nog bossen om te stelen. Al het andere is al gejat’

Met miljoenen euro’s omzet is de houtsector een van de meest winstgevende industrieën in Bosnië en Herzegovina. Maar de winst belandt vooral in de zakken van de politieke elite. Ook wij in Europa kopen het hout dat van illegale kap afkomstig is. De verliezers: de natuur en de Bosnische burgers.
© Sima Dehgani
Interview

‘Wij zijn niet alleen slachtoffers, wij zijn vooral overlevers. En dat mag gevierd worden’

‘Ik wilde niet zwijgen wanneer ik wél kan praten.’ Precies daarom blijft Tea Tupajić theater maken over de horror van oorlog. In Bosnië, waar ze zelf geboren werd, in Rwanda, in Irak. Ze nodigde enkele jezidivrouwen uit, door IS gebruikt als seksslavinnen, om een laatste keer hun verhaal te doen.
© Hanna Karalic
Analyse

‘Wat kan mijn dochter doen als ze afstudeert? Voor een goede job heb je connecties nodig’

Minstens 20.000 jongeren migreren jaarlijks uit Bosnië en Herzegovina naar West-Europa. Ze hebben genoeg van de politieke corruptie en economische onzekerheid. Wie migreert is vooral hoogopgeleid en heeft de “juiste” etnische achtergrond. ‘Een Kroatisch paspoort opent zoveel meer mogelijkheden.’
© Pieter Stockmans
Interview

‘Extremisme circuleert door technologie sneller dan de kennis van journalisten en wetenschappers’

In Slovenië en tot ver daarbuiten werd auteur Drago Jančar overladen met prijzen. Hij gebruikt die bekendheid in de strijd tegen nationalisme en xenofobie. En ondanks de getroebleerde geschiedenis en actualiteit van Slovenië blijven twee dingen overeind in zijn romans: de liefde en de wilskracht van het individu om te overleven.
Hanna Karalic
Wereldblog

‘Wij zijn de ongelukkige moeders, de moeders van Srebrenica. Jullie hebben ons zo gemaakt’

‘God heeft de stilte zo gemaakt dat de lucht rouwt en je ziel dichtknijpt.’ Ook 26 jaar na de dramatische gebeurtenissen in Srebrenica, Bosnië, blijven de herinneringen leven. MO*Wereldblogster Hanna Karalic ging als vrijwilligster mee op bezoek bij moeders die alleen overbleven.
© Toon Lambrechts
Analyse

‘Europa exporteert geweld naar de Balkan’

Sinds Bosnië een flessenhals werd op de Balkanroute rolt het land van de ene crisis in de andere. De IOM (International Organisation for Migration) beheert er met Europees geld een aantal opvangkampen, maar in Bosnië klinkt er snoeiharde kritiek op haar aanpak.
AMWRanes / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Duizenden overlijdens in EU door vervuilende energiecentrales in de Balkan

Steenkoolcentrales in de Balkan houden zich niet aan de wettelijke limieten voor luchtvervuiling en hebben zo op drie jaar tijd 12.000 overlijdens veroorzaakt, waarvan minstens de helft in de EU, stelt een nieuw rapport.
© V. Hasanbegovic
#WijZijnHier

De Balkan en Zijne Majesteit de Man

Dansen met een andere man dan de jouwe. Op restaurant gaan in plaats van voor hem te koken. Het zijn vrijheden die MO*blogster en theatermaakster Nela Deleu ontdekte in België. 'Het is belangrijk te begrijpen hoe verschillend huwelijk, relatie en vrouwelijkheid zijn in verschillende culturen.'
© Nela Deleu
#WijZijnHier

Het is goed om aan het eind van de dag te weten dat er 's ochtends brood op je wacht

‘Mijn Vlaamse vrienden verlangen vaak naar de modus vivendi van de Balkan’, schrijft Nela Deleu in haar nieuwe blog. Maar zelf weet ze wat het is om te leven zonder een systeem dat orde in het leven en hoofd creëert.
Pixnio (CC0)
Nieuws

Minder vrouwen in de journalistiek tast genderdiversiteit publieke debat aan

In het hedendaagse journalistieke werkveld lopen vrouwelijke verslaggevers dubbel risico: ze worden steeds vaker het doelwit omdat ze journalist én vrouw zijn - vooral in repressieve regimes en misogyne samenlevingen.
Pixnio / Marko Milivojevic (CC0)
#WijZijnHier

Fietsen is hoe ik vooruit raak in Vlaanderen

Volwassen mannen hebben auto’s, en vrouwen hebben mannen met auto's tot hun dienst. Zo simpel is het vaak in Bosnië en Herzegovina. Voor Nela Deleu was dat even wennen toen ze naar België, 'het land van de 50/50-taakverdeling', kwam. 'De prijs voor die gelijkheid en emancipatie? Leren fietsen.'

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.