© Arne Gillis
Reportage

Hoe verkwansel je je lithiumvoorraad?

Bolivia zit op de grootste voorraad lithium ter wereld, een cruciale grondstof voor batterijen. Maar het lithiumbeleid blijkt een lege doos met een strik errond, stelde MO*journalist Arne Gillis ter plaatse vast.
© Reuters / Oswaldo Rivas
Interview

‘Zelfs voor de volgelingen van het regime is Nicaragua één grote gevangenis’

Mónica Baltodano was in de jaren ‘70 een van de leiders van de sandinistische revolutie, die Daniel Ortega in Nicaragua aan de macht bracht. Vandaag heeft de revolutie haar kinderen opgegeten. Het regime van Ortega treedt steeds driester op tegen vroegere sandinistische medestanders.
© Jenny Mealing / Flickr (CC BY 2.0)
De Ontwikkelaars

Hoe kan Latijns-Amerika een nieuwe aderlating voorkomen?

Wies Willems, beleidsmedewerker grondstoffen bij Broederlijk Delen, overloopt de hoopgevende en zorgwekkende evoluties in Latijns-Amerika, een continent tjokvol mineralen en metalen die onmisbaar zijn voor de energietransitie.
National Ocean Service Image Gallery (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

10 havens volstaan om scheepvaart te vergroenen

Als in slechts 10 belangrijke zeehavens productiecentra voor groene ammoniak worden opgericht, kan dat 60% van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.
Daniel M. / Unsplash
Nieuws

Chili zegt nee tegen conservatieve koers: meerderheid verwerpt nieuwe grondwet

Ruim 55 procent van de stemgerechtigde Chilenen heeft zondag een voorstel van nieuwe grondwet verworpen dat het land een flinke ruk naar rechts zou hebben gegeven. Het was het tweede voorstel dat in korte tijd door de Chilenen werd afgewezen.
© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
IPS / Orlando Milesi
Nieuws

Chili herontdekt de natuur als oplossing voor watertekort

In de Chileense hoofdstad Santiago staat de droge, zuidelijke zomer voor de deur en dreigt een watertekort. Meer dan 40% van de 19,5 miljoen Chilenen wonen in Santiago, en het drinkwater wordt er steeds schaarser. Gemeenschappen in en rond de stad herontdekken de natuur nu als oplossing voor dat probleem. 
© David Lasso
Interview

‘Als rechtspraak onvoldoende is, zorgen we voor veerkracht met solidariteit en collectieve herinnering’

“Cinemedicina”, zo noemt de Ecuadoraanse regisseur David Lasso films die wonden helen. Met “Guañuna”, over de verdwijning en moord op een 17-jarige student, wilde hij zelf zo’n documentaire maken. ‘Dat deze film zoveel mensen raakt, is omdat het leven in Latijns-Amerika onrechtvaardig is.’
Ministerie van Defencie Oekraïne / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Ruzie in Oost-Europa over volgende gastland klimaattop

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.
Gail/Flickr/CC BY 2.0
Nieuws

Forever chemicals hopen zich op in diepste oceaankloven

Zweedse onderzoekers hebben opvallend veel PCB’s gevonden in sedimenten 8 kilometer diep in de Stille Oceaan. De “forever chemicals” worden al een halve eeuw niet meer gebruikt, maar blijven zich ophopen in de diepe kloven.
CC0
Analyse

Van magneten tot elektrische auto's: Europa's zoektocht naar grondstoffenzekerheid

De wereldwijde overschakeling op groene energie doet de vraag naar een aantal cruciale grondstoffen enorm stijgen. Europa is voor deze grondstoffen grotendeels afhankelijk van import uit andere landen. Met de Critical Raw Materials Act wil de EU die afhankelijkheid bijsturen.
© Zjos Vlaminck
Wereldblog

Chileense branden, smeulende volkswoede

Na de hevige branden in Chili, enkele maanden geleden, speculeren de getroffen land- en wijnbouwers volop over de oorzaken. Eén ding is duidelijk, stelt wereldblogger Zjos Vlaminck vast: de branden leggen het ‘laisser-faire’-regime van de Chileense overheid andermaal bloot.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.