Pixabay
Nieuws

Hoogste aantal doodstraffen wereldwijd sinds 2017

Het aantal doodstraffen uitgevoerd in naam van de wet bereikte in 2022 het hoogste punt in vijf jaar. Landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in zijn jaarlijks rapport.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
ICAN (CC BY 2.0)
Nieuws

Hoezo coronacrisis? Grootmachten pompen steeds meer geld in kernwapens

In 2020 gaven de negen kernmachten samen 72,6 miljard dollar uit aan nucleaire wapens - 1,4 miljard meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers  van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN).
John Englart (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Hoe effectief is het nieuwe verbod op kernwapens? ‘Er is hoop’

Het Verbodsverdrag op kernwapens is sinds een week een feit, maar hoe effectief is het verdrag eigenlijk als de negen kernmachten zich opstandig blijven opstellen, vraagt Thalif Deen, VN-correspondent in New York zich af.
NOS Nieuws (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Waarom is Kim Jong-un wereldnieuws wanneer hij drie weken zijn gezicht niet laat zien?

De wildste geruchten circuleerden onlangs over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, toen hij drie weken niet in het openbaar verscheen. Was hij herstellende van een hartoperatie, in quarantaine of dood? Maar ineens was hij daar weer, op 1 mei. Waarom boeit deze afwezigheid ons zo? Waarom richten we onze aandacht niet ...
4711018 (Public Domain)
Nieuws

Op deze vijf plekken is werken als journalist nog moeilijker door corona

Verschillende landen maken misbruik van de coronacrisis om de persvrijheid extra in te perken. Ze voeren repressieve wetten in en journalisten worden bedreigd, aangevallen of gevangengenomen. Dat gebeurt net zo goed in andere continenten als in Europa.
CC USAID Madagascar
Nieuws

Deze tien crisissen halen de krantenkoppen niet

De hongersnood in Madagaskar treft miljoenen mensen maar krijgt geen aandacht in de media. Ze staat dan ook met stip op nummer 1 in de rangschikking van onderbelichte crisissen in 2019, opgesteld door de hulporganisatie CARE. 
Mr.TinDC (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Eritrea op eerste plaats van minst vrije landen voor journalisten

In het Oost-Afrikaanse Eritrea wordt wereldwijd het meest gecensureerd. De overheid is erg actief in het vervolgen van journalisten en het beperken van de vrijheid van medewerkers van kranten, radio en televisie. Dat zegt nieuw onderzoek van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).
Worklife Siemens (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Europa heeft capaciteit om de hele wereld van energie te voorzien

Europa heeft de capaciteit om met extra windmolens de hele wereld van energie te voorzien. Tot die opmerkelijke conclusie komen Britse en Deense onderzoekers.
Official White House Photo by Shealah Craighead (CC0)
Nieuws

Hoe historisch was de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un?

De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un, waarbij de Amerikaanse president de grens met Noord-Korea overstak, kreeg al snel het label ‘historisch’. Toch is de nieuwe band tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea fragiel en onvoorspelbaar.
Göran Höglund (Kartläsarn) CC BY-ND 2.0
Opinie

Wat nu met de Korea’s?

Tijdens de mislukte top in Vietnam waren alle schijnwerpers gericht op de VS en Noord-Korea. Zuid-Korea bleef veel meer op de achtergrond. Nochtans zijn er grote gevolgen op korte en lange termijn.
CC Jean Wimmerlin / Unsplash
Opinie

De terugkeer van natuur in oorlogszones kan de wonden helpen helen

In zones waar gevochten is, kan de natuur zich soms snel herstellen en soorten die elders bedreigd zijn, floreren. De natuur kan in die zones mee helpen om de wonden van het conflict te helen.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.