USGS Bee Inventory and Monitoring Lab / Wayne Boo / Flickt (CC0)
Nieuws

Bevat het speeksel van de wasworm de oplossing voor afbraak van plastic?

Het speeksel van waswormen bevat enzymen die de kunststof polyethyleen kunnen afbreken. De toevallige ontdekking biedt een scala aan mogelijke toepassingen voor de verwerking en recyclage van plasticafval.
Met dank aan het Malaria Consortium
Nieuws

Maakt het covidvaccin de weg vrij voor een malariavaccin?

Het succes van mRNA-vaccins tegen COVID-19 doet wetenschappers voorzichtig hopen op een mRNA-vaccin tegen malaria. De eerste klinische proeven gaan dit jaar van start.
Unsplash / DOSE Juice (CC0)
Nieuws

Biotech-industrie gebruikt dubieuze lobbypraktijken om ggo-regels te doen versoepelen

De biotech-industrie doet hard haar best om de Europese regels voor ggo’s te doen versoepelen. Ze gebruikt daarvoor dubieuze lobbytechnieken, zo blijkt. Wil Europa toegeven aan de druk om meer ggo’s te commercialiseren, of kiest het opnieuw voor een kleinschaliger landbouwmodel?
© Cenda
Analyse

Waarom de aardappelboer zijn eigen zaai- en pootgoed niet meer mag gebruiken

Zaai- en plantgoed worden wereldwijd gecertificeerd en geprivatiseerd. Het leidt tot absurde situaties, waarbij een kleine boer niet eens zijn eigen variëteiten mag kweken. In Bolivia bijvoorbeeld, waar een grote diversiteit aan aardappelen verloren dreigt te gaan.
© VUB/Bas Bogaerts
Interview

VUB-rector Caroline Pauwels: ‘Dit is mijn les voor de 21ste eeuw: hoop zit in ethisch handelen’

Filosofisch sterauteur Yuval Noah Harari (Sapiens, Homo Deus…) is in België op uitnodiging van Newsweek, en hij neemt meteen ook zijn eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel in ontvangst. MO* sprak met VUB-rector Caroline Pauwels over Harari, maar ook over digitale dictaturen, filosofe Hannah Arendt en “techno solutionism”.
©️ Adobe stock/Kroko021
Analyse

Giftige pesticiden komen met Braziliaanse producten ook tot bij Europese consument

Brazilië was al de grootste pesticidegebruiker ter wereld, maar onder president Jair “Messias” Bolsonaro wordt het land almaar giftiger. En dat vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid in Europa. 
©Anyuta Wiazemsky
Interview

Afval reduceren én nieuwe materialen maken dankzij schimmels

Elise Elsacker (31) is de eerste Belg die onderzoek doet naar de mogelijkheden om met micro-organismen biomaterialen te maken. Wat begon met experimentjes in de keuken, is nu uitgegroeid tot innovatief onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel. ‘Wat mij het meeste drijft, is weten dat er andere fabricagemogelijkheden zijn. Dat we ons niet m ...
© USDA / Scott Bauer (CC0)
Opinie

Biotech-gewassen lijden onder slechte eerste indruk. Tijd voor een succesvolle comeback

Het roept intuïtief enige aversie op om het DNA van planten te veranderen, weet Ruben Vanholme. En het is een sentiment waar anti-ggo-activisten maar al te gretig op inspelen, maar dat het DNA van alle levende wezens generatie op generatie verandert, toont aan dat die intuïtie misleidend is.
© NHGRI (CC BY 2.0)
Opinie

Over nieuwe ggo’s, bioveiligheid en lobby’s

VIB-onderzoeker Ruben Vanholme reageerde op een eerder opiniestuk over wetenschap, ideologie en nieuwe (bio)technologieën. Zijn betoog vermijdt echter de kern van het onze, namelijk dat de keuze voor (investeringen in) een bepaalde technologie maatschappelijke oorzaken én gevolgen heeft die aandacht verdienen — aandacht die ze momentee ...
CC0
Opinie

Een knip in het DNA kan betrouwbaarder zijn dan traditionele veredeling van gewassen

De commotie in de EU rond veiligheid van de ‘onvoorspelbare gevolgen’ van één enkele wijziging in het DNA, aangebracht via CRISPR-technologie is onterecht, want de natuur blijkt veel onvoorspelbaarder. 
Sandy Zebua (CC0)
Interview

Hoe kunnen we het Zuiden voeden?

Het Zuiden zal het knap lastig krijgen om tegen 2050 voldoende voedsel te produceren, onder meer door de klimaatverandering en de bevolkingsgroei. Welke oplossingen bestaan er? Een gesprek met prof. Patrick Van Damme (Universiteit Gent).
© Jenny Quermia/deBuren
Video

Video MO*talks: Wie voedt ons in 2050?

Op woensdag 14 maart organiseerden we bij deBuren in Brussel MO*talks over de toekomst van onze landbouw met als titel ‘Wie voedt ons in 2050?’ 110 mensen kwamen luisteren naar een boeiend debat met Marjolein Visser (ULB), Tom Troonbeeckx (Het Open Veld) en Tessa Avermaete (KULeuven). Wie de avond gemist heeft of nog eens wil herbeleven ...

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.