Copyright: C. Madara / Nuclear Power and Energy Agency (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Afrikaanse wetenschappers eisen meer inspraak bij volgende pandemie

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie. Ze hekelen het beperkte begrip voor Afrikaanse noden en vinden dat de voorgestelde maatregelen vooral westerse landen vooruithelpen.
Konkan Railway Corporation Limited (CC BY-SA 4.0 DEED)
Nieuws

Grootste spoorbrug ter wereld moet Kasjmir verbinden met de rest van India

De bouw van de hoogste spoorbrug ter wereld is bijna afgerond. De Chenab-brug moet de onderontwikkelde, bergachtige regio Jammu en Kasjmir met de rest van India verbinden en economische voorspoed brengen, maar lokale bewoners maken zich ook zorgen. 
© Arsenii Alenichev,Patricia Kingori,Koen Peeters Grietens (CC BY 4.0)
Nieuws

Zwarte arts die wit kind behandelt? Te moeilijk voor AI

Een beeld van een zwarte arts die een wit kind inent: het is nauwelijks te genereren met artificiële intelligentie. AI-bots nemen bestaande stereotypen gewoon over, stelt een experiment van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in The Lancet.
Maxim Tolchinskiy / Unsplash
Nieuws

Prijskaartje industriële luchtvervuiling met een derde gedaald

De maatschappelijke kost van de luchtvervuiling in Europa is de afgelopen tien jaar met ongeveer een derde gedaald. Dat zegt het Europees Milieuagentschap (EMA) in een analyse.
Taylor Vick / Unsplash
Nieuws

Enorme hoeveelheden water en energie: AI heeft een flinke impact op onze planeet

Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich in een razend tempo, waardoor ook de druk op de grote techbedrijven groeit om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. Want die impact is groot: AI vereist enorme hoeveelheden energie en water.
Andres Siimon / Unsplash
Nieuws

Insecten doen het opvallend goed onder zonnepanelen

Grootschalige installaties met zonnepanelen kunnen een zegen zijn voor bedreigde insectenpopulaties en de biodiversiteit, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Zo kunnen ze ook de landbouw in de buurt een flinke duw in de rug geven.
Paul Einerhand / Unsplash
Opinie

‘Warmer zeewater betekent minder vis, en dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid’

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Daardoor zullen arme landen minder toegang hebben tot vis, een relatief goedkope bron van gezonde voeding. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen Stefanie Colombo en Aaron MacNeil.
TJ Ushing / UC Davis College of Biological Sciences
Nieuws

Tomatenplanten rantsoeneren zelf water tijdens periodes van droogte

Tomatenplanten produceren suberine in de wortels, een stof die hen in staat stelt om zelf water te rantsoeneren tijdens periodes van droogte. Onderzoekers willen nu nagaan of deze stof nog beter kan worden ingezet om planten bestand te maken tegen de droogte in sommige delen van de wereld.
Mike Petrucci / Unsplash
Nieuws

Zelfs de maan is nu onherroepelijk veranderd door ‘tijdperk van de mens’

Niet alleen de aarde is ingrijpend veranderd door de mens. In het vakblad Nature waarschuwen onderzoekers dat de menselijke invloed ook op de maan nu zo ingrijpend is dat je ook daar kunt spreken over het Antropoceen, het tijdperk van de mens. 
Robin Worrall / Unsplash
Opinie

‘We beseffen niet hoe technologie onze tijd steelt’

Van internetbankieren tot online vergaderen: technologie lijkt ons veel tijd te besparen. Maar vaak vullen we de vrijgekomen tijd gewoon op met nieuwe taken, die vaak het gevolg zijn van die nieuwe technologie. Drie experten schrijven hoe we het beter kunnen aanpakken.
UN Climate Change / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Klimaatakkoord Dubai oogst gemengde reacties

Bijna 200 landen hebben woensdagochtend de slottekst van de VN-klimaattop in Dubai goedgekeurd, zonder harde belofte over de uitfasering van olie, aardgas en steenkool. De reacties bij delegatieleden lopen uiteen: van ‘historische koersverandering’ tot ‘ronduit teleurstellend’.
Pamgueye / CC BY-SA 4.0 DEED
Nieuws

‘Duurzame groei in arme landen? Kies voor het spoor’

Hoe kunnen lage-inkomenslanden hun economische infrastructuur en transport verbeteren met zo weinig mogelijk impact op het klimaat? Mobiliteitsexperts tonen in een nieuwe paper het enorme potentieel van het spoor voor duurzame groei en energie-efficiëntie.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.