Paul Einerhand / Unsplash
Opinie

‘Warmer zeewater betekent minder vis, en dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid’

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Daardoor zullen arme landen minder toegang hebben tot vis, een relatief goedkope bron van gezonde voeding. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen Stefanie Colombo en Aaron MacNeil.
AusAID / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Gezinsleden van tbc-patiënten preventief behandelen ‘kost minder en redt levens’

De gezinsleden van tuberculosepatiënten preventief behandelen, kan het aantal sterfgevallen aanzienlijk doen dalen en de behandeling van tbc goedkoper maken. Dat meldden onderzoekers in het tijdschrift Lancet Global Health.
CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.
Unsplash
Nieuws

Wat is de tampontaks en waarom schaffen steeds meer landen die af?

Veel meisjes en vrouwen die menstrueren kunnen zich geen hygiëneproducten veroorloven. Wereldwijd zou het gaan om zo'n 500 meisjes en vrouwen, stelt de Wereldbank. Veel vrouwen moeten nog steeds een "tampontaks" betalen op hygiëneproducten, maar steeds meer landen schaffen die af. 
© Marlene Rabaud / Reuters
Analyse

Europa jaagt op Afrikaanse waterstof

Europa heeft nieuwe brandstoffen nodig om zijn industrie klimaatneutraal te maken en lonkt daarvoor naar Afrika. De zon op dat continent moet de gewilde groene waterstof overvloedig en goedkoop maken. Dat zou goed zijn voor Europa én voor de ontwikkeling van Afrikaanse landen. Klopt dat wel?
Peter Prokosch / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

‘Madagaskar is de kanarie in de koolmijn voor klimaathonger’

Madagaskar gaat gebukt onder een voedselcrisis die aangedreven wordt door de klimaatopwarming. Volgens onderzoekers moet het een waarschuwing zijn voor de rest van de wereld.
Freek Van Ootegem / Pixabay (CC0)
Analyse

Oliewinning bedreigt beschermd natuurgebied in zuidelijk Afrika

Natuur- en milieuactivisten roepen op tot internationale actie. Ze maken zich grote zorgen over het plan om een ​​enorm olieveld aan te leggen in beschermd natuurgebied bij de Okavango-delta, een van de laatste wildernissen van Afrika.
S. Déniel / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Zeewier kan 12 miljard mensen voeden

De teelt van zeewier kan voldoende eiwitten leveren om 12 miljard mensen te voeden, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Daarvoor zou maar een klein deel van de oceanen nodig zijn. De VN zien zeewier als een belangrijk wapen in de strijd tegen honger en de klimaatverandering.
© Phillips Tobias / FAO
Nieuws

Sprinkhanen rukken op naar zuiden van Afrika

Zwermen van miljoenen sprinkhanen verwoesten niet langer alleen de gewassen van Oost-Afrika en Jemen. De plaag rukt nu ook op naar het zuiden van Afrika, zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO). De voedselvoorziening van zeven miljoen mensen wordt bedreigd.
Marc Pascual / Pixabay
Opinie

Sprinkhanenplagen: waar komen ze vandaan en wat is er aan te doen?

Zeven miljoen mensen in Botswana, Namibië en Zimbabwe worden geplaagd door zwermen sprinkhanen die hun gewassen en weiden vernielen. Maar hoe ontstaat zo’n plaag en wat kun je er aan doen? Frances Duncan van de Universiteit van Witwatersrand zet de feiten op een rij.
CC Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

45 miljoen mensen mensen in zuidelijk Afrika lijden honger

In zuidelijk Afrika kampen 45 miljoen mensen met ernstige honger door droogte, overstromingen en de economische crisis. Vrouwen en kinderen zijn het hardst getroffen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN luidt de alarmbel.
Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Hulporganisaties slaan alarm: honger rukt op in Zuidelijk Afrika

In negen landen in het zuiden van Afrika kampen nu al meer dan elf miljoen mensen met voedselonzekerheid door de droogte en klimaatverandering. En dat aantal zal nog groeien in de volgende maanden, waarschuwen hulporganisaties.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.