Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
Nieuws

Persvrijheid in Centraal-Azië verder beknot

Woensdag werd een Oezbeekse fotografe veroordeeld wegens laster en vorige week werd een fototentoonstelling in Kirgizië gesloten. Het lijkt alsof deze Centraal-Aziatische ex-sovjetrepublieken overgeschakeld zijn op de vervolging van het beeld in plaats van het woord.
Analyse

Getouwtrek om water in Centraal-Azië

Op maandag 17 januari brak een vuurgevecht uit tussen grenswachters van de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizstan en Oezbekistan. De groeiende spanningen tussen de Centraal-Aziatische landen zijn sterk gelinkt aan een falend waterbeleid.
Nieuws

Centraal-Azië: falende economieën zorgen voor instabiliteit

Gastarbeiders uit zwakke Centraal-Aziatische economieën zijn zwaar getroffen door de economische crisis. De International Crisis Group (ICG) waarschuwt voor sociale en politieke onrust in Tadzjikistan, Kirgizstan en Oezbekistan.
Nieuws

“In Oezbekistan wordt weer meer gemarteld”

Sinds de Oezbeekse sterke man Islam Karimov in december 2007 aan een derde ambtstermijn als president begon, wordt in het Centraal-Aziatische land opnieuw meer gemarteld. Mensenrechtenorganisaties vinden het ongepast dat de Europese Unie haar sancties tegen Oezbekistan heeft verzacht.
Nieuws

Oezbeekse gasbel wil onafhankelijkheid

‘Vrij Karakalpakstan’ wil de kaart van Centraal-Azië nog ingewikkelder maken. De beweging, die voorlopig vooral via het internet van zich laat horen, eist een referendum over de onafhankelijkheid van Karakalpakstan, een dunbevolkte autonome regio die een derde van de oppervlakte van Oezbekistan beslaat. In de ondergrond gaat 2000 miljard kubieke me ...
Nieuws

Oezbeekse oppositiebeweging “solidariteit” wint aan kracht (interview)

De organisatie Birdamlik Harakati (“Solidariteitsbeweging”) overkoepelt verschillende Oezbeekse partijen en ngo’s die komaf willen maken met het totalitaire regime van president Islam Karimov. De eerste prioriteit van de organisatie is ervoor de zorgen dat er in Oezbekistan weer vrij kan worden gedebatteerd, zegt de leider van de Solidariteitsbeweg ...
Nieuws

"Oezbeekse president speelt politiek spelletje"

Oezbeekse mensenrechtenactivisten klagen aan dat de meeste van hun collega’s nog steeds achter de tralies zitten. Dat president Islam Karimov enkele gevangenen vrijliet, diende alleen maar om de Europese Unie te paaien, zeggen ze.
Nieuws

Oezbekistan schaft doodstraf af

Oezbekistan heeft de doodstraf afgeschaft. Heel Centraal-Azië heeft nu gebroken met een straf die sterk geassocieerd werd met de dagen van het Sovjetregime. Maar voor veel mensenrechtenorganisaties is de beslissing pas een eerste stap in een broodnodige hervorming van de justitie in het land.
Nieuws

Oezbeeks katoen ruikt naar kinderzweet

Kinderrechtenactivisten roepen op tot een boycot van katoen uit Oezbekisten. In het Centraal-Aziatische land worden schoolkinderen gedwongen op de katoenvelden te werken, op bevel van de overheid. Wie weigert, riskeert een pak slaag of van school te worden gegooid.
Nieuws

Karimov zeker van ‘overwinning’ in Oezbekistan

De Oezbeken trekken zondag naar de stembus om Islam Karimov een derde presidentsmandaat te verlenen. In het land, dat bekend staat om grove mensenrechtenschendingen, is elke vorm van oppositie monddood gemaakt. De internationale gemeenschap kijkt ondertussen ongestoord de andere kant op.
Nieuws

Aidsprobleem groeit in voormalige Sovjet-republieken

Het aantal HIV-besmettingen in Centraal-Azië is in vijf jaar tijd sterk gegroeid. Het virus treft vooral drugsverslaafde, werkloze, jonge mannen tussen 20 en 29 jaar. Regeringen en niet-gouvernementele organisaties in de regio maken zich zorgen.

Pagina's