© Eskinder Debebe / UN Photo
Analyse

Waarom Israël zich terugtrok als kandidaat voor de VN-Veiligheidsraad

Israël, dat met België en Duitsland in de race was om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad, trok zich begin deze maand terug. Het land is dit jaar zeventig jaar lid van de VN en had nog nooit eerder een zetel in de Raad. Op 8 juni wordt in de Algemene Vergadering van de VN gestemd over de nieuwe leden.
In beeld

Foto's uit Palestina en Samoa winnen Nikon Press Photo Award 2013

Vandaag, 29 april, reikte Nikon zijn Press Photo Awards uit, een officiële prijs voor Belgische persfotografen. Pauline Beugnies, fotografe voor onder andere La Libre Belgique, ging met de hoofdprijs aan de haal met een serie over Batter in Palestina. De prijs voor beloftevolle fotografen ging naar Sanne De Wilde voor haar reeks over albino's in Sa ...
Nieuws

Vette kluif voor Israël moet vredesproces vlot trekken

Nu een belangrijke vergadering van de Arabische Liga werd uitgesteld tot vrijdag, doet de Amerikaanse regering er alles aan om de rechtstreekse Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken weer tot leven te wekken. Met een aantrekkelijk voorstel wil Washington Israël omkopen om het moratorium op de bouw van nieuwe nederzettingen met nog zestig dagen te ...

Veiligheidskwestie blijft struikelblok voor vredesproces

De veiligheid op de Westelijke Jordaanoever kan ten koste gaan van een betrouwbare, democratische Palestijnse staat, waarschuwt de International Crisis Group.

Gaza laat zijn ezelzebra links liggen

"We hebben niet één bezoeker gezien tijdens de ramadan. Welke dierentuin krijgt nu geen bezoekers tijdens de vakantie", vraagt de 22-jarige Mahmoud Barghoud af. Zelfs een tot zebra omgetoverde ezel kan de Gazanen niet meer verleiden om naar zijn dierentuin te komen.

Palestijnen en Israëli's vechten op Wikipedia

Israël was decennialang heer en meester in de propagandaoorlog tegen de Palestijnen, maar de Palestijnen proberen hun achterstand in te halen. Wikipedia is een van de nieuwe slagvelden.

Een klein sprankje hoop te midden van het vredespessimisme

Terwijl president Obama de negende Amerikaanse poging doet in dertig jaar tijd om tot een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord te komen, is er van optimisme weinig te bespeuren. Maar daar zit 'm precies een kleine kans.

Palestijnse patiënten slachtoffer van politieke rivaliteit

Palestijnse patiënten die buiten Gaza verzorging nodig hebben, kunnen niet weg. De oorzaak is niet de Israëlische blokkade. Door politieke rivaliteit geraken ze niet aan een paspoort.

Stroomgebrek kwelt vastende Palestijnen in Gaza

Voor de Palestijnen in de Gazastrook is de ramadan dit jaar een bijzondere beproeving. De elektriciteit valt steeds vaker en langer uit, en daardoor ook de waterbevoorrading. Dat is een regelrechte kwelling bij de bakoventemperaturen die er nu heersen.

"Hamas verandert Gaza geleidelijk in islamitische staat"

Inwoners van Gaza zitten tussen hamer en aambeeld. Terwijl Israël de kust blokkeert, ondergraaft de Hamas-regering de burgerlijke en politieke vrijheden. Het lijkt op een campagne om Gaza traag maar zeker te islamiseren.

VN-commissie onderzoekt Israëlische aanval op hulpkonvooi

Na lang aarzelen geeft de Israëlische regering dan toch toestemming aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon om een internationale onderzoekscommissie op te richten naar de wereldwijd veroordeelde aanval op een vloot met humanitaire hulp voor Gaza in mei. Tien Turkse activisten werden toen gedood.

Israëlische wapenproducenten in de race voor Europese subsidie

Een belangrijke Israëlische producent van oorlogsvliegtuigen die zijn ingezet tegen burgers in Gaza, is in de race voor twee nieuwe onderzoekssubsidies van de Europese Unie.

Pagina's