CC0
Nieuws

Globalisering bracht ongelijkheid, brengt deglobalisering oorlog?

Sinds 1990 leven we in de globalisering – een tijdperk van economische openheid die de wereld almaar kleiner maakt. John Vandaele dompelde zich onder in de mondiale rapporten en geeft hier zes cijfers die duidelijk maken dat de globalisering afkalft. En dat is niet per se een reden tot juichen.  
Interview

Australisch ex-premier en Chinakenner waarschuwt voor ‘losgeslagen relatie tussen China en VS’

Terwijl Donald Trump de multilaterale wereldorde verwierp bij de Verenigde Naties, waren Xi Jinping, Poetin en Narendra Modi niet eens in New York. Kevin Rudd, voormalig Australisch premier en Chinakenner, analyseert de mondiale confrontatie tussen de VS en China.
 Inge Hondebrink
Reportage

Omstreden pijpleiding Keystone XL verdeelt en heerst: ‘Toch stem ik weer op Trump’

Jacqueline Maris en fotograaf Inge Hondebrink volgen de route van de Keystone XL-pijpleiding die dwars door de prairie zal worden aangelegd. Als die klaar is, zal die van Alberta, Canada, tot de Golf van Mexico lopen en drie grote rivieren kruisen. Obama had het omstreden project in 2015 stilgelegd, maar Trump gaf in maart vorig jaar alsn ...
Karolien Coopman
Wereldblog

De Maya leerden me wat echte rijkdom is

Wereldblogger Karolien Coopman hoort het wel vaker: Europeanen die na hun reis door Mexico schamper opmerken dat de mensen nog in hutjes leven. Of anderen die zich vragen stellen over hun levenswijze, want van horen zeggen weten ze dat de huizen geen ramen hebben of er geen centrale verwarming is. Dus zijn de mensen die in de Mexicaanse dorpjes lev ...
© Sarah Halls/GMFUS
Interview

“Klimaatpresident” VS: ‘Mogelijk maken wat men als onmogelijk afschrijft. Dat is de taak van een politicus’

Hij is de anti-Trump van de Amerikaanse westkust. Jerry Brown, gouverneur van Californië, doet wat de president laakt: wapenwetten invoeren, migranten opvangen en een strikt klimaatbeleid uitstippelen. ‘Ik ben niet gefrustreerd. Ik ben enthousiast en geprikkeld. Klimaatactie is de meest zinvolle activiteit.’
© twitter.com/newbelgium
Nieuws

Amerikanen in verdeelde slagorde op klimaattop in Bonn

Op de klimaatconferentie in Bonn zullen de VS met twee delegaties aanwezig zijn. De vertegenwoordigers van Trumps regering krijgen concurrentie van een onofficiële delegatie van Amerikaanse steden, staten en bedrijven die willen aantonen dat de Amerikanen wel hun verantwoordelijkheid nemen.
Hernán Piñera (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Trump motiveert bierbrouwer Carlsberg om klimaatversnelling hoger te schakelen

Carlsberg Group, een van de grootste bierbrouwers ter wereld, wordt helemaal klimaatneutraal tegen 2030. De beslissing is versneld door de aankondiging dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stapt.
going_down (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Trump pleegt gewelddadige klimaataanslag. Miljoenen levens staan op het spel.

De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat de VS uit het klimaatakkoord stappen. Die uitstap is een totaal onverantwoorde beslissing zijn en kan alleen geneutraliseerd worden door opgedreven inspanningen van de andere landen. Een radicaal klimaatbeleid van de andere grote spelers kan de VS echter uitrangeren in de economie van de toekomst.
Visualhunt (CC0)
Zeronaut

Klimaattop in Bonn: blijft België in nonchalance steken?

In de Duitse stad Bonn vindt de komende twee weken een internationale klimaatconferentie plaats, georganiseerd door de UNFCCC (het United Nations Framework Convention on Climate Change). Deze zogenaamde inter-sessie moet de klimaattop COP23 in november voorbereiden. Blogger Arthur Wyns is ter plaatse en neemt de klimaattop onder de loep.
© instagram/rterdogan
Wereldblog

Proces in de VS baart Turkse president Erdogan kopzorgen

De betrekkingen tussen Turkije en de VS zijn uiterst gespannen. Ankara eist dat de Amerikanen imam Fethullah Gülen uitleveren en staan afwijzend tegenover de samenwerking die Washington is aangegaan met Syrische Koerden. Daarnaast is de Turkse president Erdogan verontrust over een proces in New York tegen een in Iran geboren zakenman. 
Fibonacci Blue (CC0)
Nieuws

ING verkoopt belang in controversiële Dakota Access Pipeline

De Nederlandse bank ING heeft haar aandelen in de Dakota Access Pipeline (DAPL) verkocht. In totaal had de bank 120 miljoen dollar geleend voor de constructie van de pijpleiding. ING zegt ethische bezwaren te hebben tegen de omstandigheden waarin de pijpleiding wordt gebouwd.
© Hans Moyson
Analyse

Wacko taco's en sombere sombrero's. Mexico verzuipt in armoede, corruptie en geweld

Terwijl de planeet bezorgd toekijkt hoe Donald Trump de kaarten door elkaar schudt en de nieuwe wereld vormgeeft, lagen de Mexicanen er tot nu toe nauwelijks wakker van. En daar zijn belangrijke redenen voor.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.