De Chinese autoriteiten hebben tijdens de eerste helft van 2021 voor 5,2 gigawatt aan nieuwe steenkoolcapaciteit goedgekeurd. Dat is fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Zuidoost-Azië heeft over het algemeen genomen zeer efficiënt gereageerd op de coronapandemie. Sommige domeinen, zoals de privacy en de omgang met migranten of tijdelijke arbeidskrachten, moeten wel in het oog gehouden worden, zeggen de Verenigde Naties.
De spanningen tussen de VS en China lopen op, schrijft Jan Jonckheere van Chinasquare.be. De VS hebben nog eens 33 Chinese firma’s op hun zwarte lijst geplaatst. De regels voor Chinese vennootschappen om zich op de NASDAQ te laten noteren, worden strenger. Momenteel staan nog bijkomende maatregelen op stapel om China te treffen in verband met Hongk ...
Op 8 september ligt het nieuwe MO*nummer in de bus. Centraal daarin staat de rol van een sterke staat in crisistijd. In 2019 sprak MO* met auteur Chandran Nair over de klimaatcrisis . ‘Als we voor een uitzonderlijke bedreiging staan, dan moeten we ook met uitzonderlijke ideeën komen.’
De klimaatopwarming is nu al voelbaar, uit onderzoek blijkt dat zelfs de 2 graden norm de effecten van deze opwarming niet tegenhoudt. Onderzoekers lichten de gevolgen toe van de stijgende temperatuur wereldwijd voor de gezondheid, de voedselzekerheid, migratie en zelfs voor de inzet van oorlogen.
Ondanks positieve economische vooruitzichten voor de meeste economieën in Azië en de Pacific, is de regio kwetsbaar voor wereldwijd groeiende onzekerheid en handelsprotectionisme. Dat concluderen de VN in een nieuw rapport.
Enkele internationale ngo’s, waaronder 11.11.11, publiceren vandaag een rapport waaruit blijkt dat de Wereldbank op grote schaal steenkoolcentrales en andere schadelijke projecten financiert. België levert een van de 25 directeuren van de Wereldbank en vroeg om uitleg.
China is op vijf continenten betrokken bij de bouw van wegen, spoorwegen, elektriciteitscentrales, havens en metro’s. Daarmee wordt de aanblik en het functioneren van regio’s en continenten veranderd. De MO*redactie maakt een overzicht.
Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) moet er in Azië tussen 2015 en 2020 elk jaar 750 miljard dollar geïnvesteerd worden in weg-, spoor-, haven- en pijpleidingsinfrastructuur om de economische groei te stimuleren. Als het over Azië en veel geld gaat, kijkt iedereen automatisch richting Peking.
Aziatische landen vrezen dat het akkoord op de klimaattop in Parijs veel water en weinig wijn zal bevatten. Ze willen dat er naar de historische uitstoot wordt gekeken en eisen het recht op ontwikkeling, maar verwachten hier niet veel van terug te vinden in de slottekst.
De regering van de Amerikaanse president Barack Obama werkt er hard aan haar strategische invloed in Azië te vergroten, nu de macht van China groeit. Het Trans-Pacific Partnership (TPP) dat de VS in Azië van de grond willen krijgen, lijkt echter gedoemd te mislukken.