Een jaar geleden viel het Vrije Syrische Leger Afrin binnen – met Nederlandse steun

Afrin: een jaar bezet

Kurdish Struggle (CC BY 2.0)

Koerdische YPG-strijders, 26 november 2017.

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Vanuit Nederland belde ik mijn vader in het Syrische district Afrin. Ik had tentamenweek. Hij nam op en ik vroeg: “Hoe gaat het?” Hij antwoordde: “Het gaat goed, maak je geen zorgen. Hoe zijn de voorbereidingen voor je tentamens?” Hij kon zijn zin niet afmaken, want er was duidelijk te horen dat een straaljager Afrin aan het bombarderen was. Ik kon geen woord meer zeggen, maar mijn vader bleef herhalen: “We zijn goed, maak je geen zorgen.”

Deze week is het precies één jaar geleden dat Turkije de aanval op Afrin begon onder de naam Operatie Olijftak, met behulp van het Vrije Syrische leger (VSL, een vergaarbak van verschillende rebellengroepen, gecontroleerd door Turkije). VSL-groepen die met Nederlandse NLA-steun Afrin zijn binnengevallen om vervolgens gruwelijkheden te plegen tegen Koerden, waaronder mijn ouders.

Erdogan begon Operatie Olijftak met zijn bekende zin: ‘We zijn niet tegen de Koerden, onze broeders, we zijn alleen tegen de terroristen.’ Met terroristen bedoelt hij de YPG (de Volksbeschermingseenheden, een Koerdische militie). En zijn uitspraak raakt kant noch wal, want de YPG zijn jongens en meisjes die uit het gebied zelf komen. De YPG in Afrin bestaat uit Koerdische mensen uit Afrin. Dus Erdogan wilde de Koerden ‘beschermen’ tegen de Koerden zelf.

Operatie Olijftak is een schending van het internationale recht – er worden allerlei gruwelijkheden gepleegd onder het mom van “bescherming”.

Operatie Olijftak is een duidelijke schending van het internationale recht—een operatie waarbij allerlei gruwelijkheden worden gepleegd onder het mom van “bescherming”. Na de operatie werd er bericht over moorden, ontvoeringen, afpersingen en het lastigvallen van vrouwen. Deze mensenrechtenschendingen zijn ook gedocumenteerd door groeperingen zoals Amnesty, Human Rights Watch en VN-organisaties (zie bijvoorbeeld 1, 2, 3).

Niemand zal ooit vergeten hoe de Koerdische YPG-strijdster Barin Kobani werd doodgeschoten door VSL-strijders, die haar vervolgens ontkleedden en haar borsten eraf sneden.

Net als de rest van mijn familie en meer dan 250.000 andere burgers, moesten mijn ouders hun huis verlaten en Afrin ontvluchten, uit angst voor de VSL-strijders. De strijders die Koerdische dorpen veroverden en dorpelingen dwongen om op beeld te vertellen hoe geweldig en vriendelijk de VSL-strijders waren.

Ook werden de olijfinkomsten van de bewoners van Afrin gestolen. De Turkse staat heeft zelf toegegeven dat ze 600 pond aan olijfolie naar Turkije hebben gebracht omdat ze niet willen dat het in de handen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) valt, die door Turkije wordt gezien als terroristische organisatie.

Om terug te komen op de reden waarom Turkije de aanval had ingezet: Turkije wilde en wil nog steeds haar zuidelijke grens beschermen tegen terroristen. YPG is volgens Erdogan een gevaar voor de veiligheid van Turkije, omdat het een terroristische organisatie zou zijn en een verlengstuk van de PKK.

Erdogan wil niet dat de Syrische Koerden net zoals de Iraakse Koerden enige vorm van autonomie krijgen

Turkije zal niet accepteren dat er direct aan haar zuidelijke grens een ‘terreurstaatje’ wordt opgericht. Hiermee wordt verwezen naar de Koerdische ambities om een semi-onafhankelijke regio op te richten in het noorden van Syrië, die te vergelijken is met de Koerdische Autonome Regio in het noorden van Irak. Het gaat Turkije alleen niet om de veiligheid van de grens, maar juist om het tegenhouden van de Koerden. Erdogan zei in oktober 2015 dat Turkije niet wil dat ‘wat er eerder gebeurde in Noord-Irak, ook in Noord-Syrië gaat plaatsvinden’. Oftewel: Erdogan wil niet dat de Syrische Koerden net zoals de Iraakse Koerden enige vorm van autonomie krijgen.

Voordat IS door de Koerden werd weggejaagd met behulp van de internationale coalitie, had IS lange tijd de Syrisch-Turkse grens in handen, met goedvinden van Turkije. Erdogan beschouwde IS toen helemaal niet als gevaar voor Turkije, maar greep de aanwezigheid van IS aan als middel om de Koerden in het Noorden van Syrië uit te roeien. Bovendien faciliteerde Turkije de doorreis van jihadisten vanuit de hele wereld naar IS-gebied in Syrië. De beelden van de IS-strijders aan de Syrisch-Turkse grens die lachend de Turkse soldaten tegemoet liepen en ontspannen een praatje met hen aanknoopten, blijven me altijd bij.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Erdogan blijft helaas doorgaan met zijn dubieuze plannen om de oorlog in Syrië te verergeren en langer te laten duren. Recentelijk is Idlib, het laatste bolwerk van het VSL, compleet overgenomen door de terreurgroep HTS (Hay’at Tahrir Al Sham), die vroeger Jabhat Al Nusra heette (Al Qaeda in Syrië). HTS heeft alle groepen van het VSL in Idlib verslagen en hun wapens in beslag genomen. Dat gebeurde allemaal onder de ogen van Turkije, die daar observatiepunten heeft gevestigd in coördinatie met Al Qaeda. Turkije wil niet tegen Al Qaeda vechten, die duizenden Amerikanen hebben gedood, maar tegen de YPG.

Nu is er een plan van Erdogan om in het Noorden van Syrië een safe zone op te richten om zogenaamd de ‘Koerden te beschermen’ en de YPG te bestrijden. U hoeft niet te speculeren hoe die safe zone eruit zal zien, want Afrin is een levend voorbeeld van een door het Turkse leger en huurlingen van het VSL bezet gebied. Ik houd mijn hart vast voor mijn ouders, de rest van mijn familie en alle andere burgers in Afrin en in heel Syrië.

Zerdesht Azad is de gefingeerde naam van een journalist, die om kennissen in Afrin niet in gevaar te brengen. Zijn gegevens zijn bekend bij de redactie.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Oneworld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift