Centraal-Aziatische staten kijken naar Europa

De ‘Eurasian Council on Foreign Affairs’ is een nieuwe organisatie die de belangen van de Centraal-Aziatische staten wil behartigen. De lancering van de organisatie gebeurde in Brussel, en dat is niet toevallig. Willen de Centraal-Aziatische staten zich loswrikken uit de Russische en Chinese invloedssfeer?

www.kremlin.ru

President van Kazachstan Nursultan Nazarbayev met Russisch eerste minister Dmitri Medvedev

Op woensdag 12 november werd de Eurasian Council on Foreign Affairs (ECFA) gelanceerd, een denktank die een discussieplatform wil bieden voor de relatie met de Europese Unie. Leden van de nieuwe organisatie zijn Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Op het internationale politieke toneel wordt Centraal-Azië wel eens over het hoofd gezien. Nochtans wordt de regio steeds belangrijker.

Een economisch en politiek diverse regio

Ondanks de economische groeicijfers kampt Centraal-Azië met hoge armoede en werkloosheid

Centraal-Azië is politiek noch economisch een homogene regio. Kazachstan speelt een voortrekkersrol en kan hoge economische groeicijfers voorleggen. De inkomsten komen vooral uit de oliesector. De economie van Kirgizië en Tadzjikistan wordt gedomineerd door de landbouw. Turkmenistan is één van de snelst groeiende economieën ter wereld en heeft immense gas- en oliereservers. In Oezbekistan zijn landbouw en industrie van groot belang voor de economie.

Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan zijn presidentiële republieken, waar de president aanzienlijk veel macht heeft. Kirgizië is een parlementaire democratie. De uitvoerende macht ligt bij de eerste minister en zijn regering, niet bij de president. Ondanks de economische groeicijfers kampt Centraal-Azië met hoge armoede en werkloosheid. Volgens het Europese parlement vertonen alle Centraal-Aziatische republieken, met uitzondering van Kirgizië, ernstige tekortkomingen op het vlak van mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Kazachstan wil zich profileren

De officiële opening van de ECFA gebeurde in Brussel. Het doel is om de samenwerkingsverbanden tussen Centraal-Azië en de EU uit te breiden. Vooral Kazakhstan wil zich internationaal profileren, het land hoopt meer Europese investeerders aan te trekken. Volgens een rapport op de site van het ECFA is Europa nu al de grootste handelspartner van Kazachstan. Het land wordt voor Europa steeds belangrijker, omdat het alternatieven biedt voor Russische olie. Het is de bedoeling om de economische relaties verder uit te breiden.

Worden Moskou en Peking ingeruild voor Brussel?

Centraal-Azië wil toenadering tot Europa. Hoe positioneren de Centraal-Aziatische staten zich nu tot Rusland en China? Wil men zich ontdoen van de Russische en Chinese invloedssfeer, of poogt men neutraal te balanceren tussen Moskou, Peking en Brussel?

Centraal-Azië kan profiteren van de slechte relatie tussen Europa en Rusland

Volgens regionaal analyst George Voloshin willen de Centraal-Aziatische landen, met Kazachstan voorop, voordelige relaties opbouwen met zowel Rusland, China als het Westen. ‘Het grootste land van Centraal-Azië blijft vasthouden aan zijn ‘multi-vector strategie’ (een diplomatie gericht op verschillende fronten, nvdr). Rusland, China, de VS en de EU zijn en blijven primaire partners voor Kazachstan op gebied van handel, militaire samenwerking en culturele uitwisseling.’

Centraal-Azië kan profiteren van de slechte relatie tussen Europa en Rusland, ten gevolge van de situatie in Oekraïne. Rusland is momenteel geen betrouwbare energieleverancier, waardoor Kazachstan zich kan presenteren als alternatieve partner. Maar het streven naar een intensere samenwerking met de EU, mag voor de Centraal-Aziatische staten niet ten koste gaan van de relaties met Rusland en China. Men streeft dus vooral naar ongebondenheid.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift