Waarheid soms zoek in strijd tussen Macron en Le Pen

Op 3 mei was het Internationale Dag van de Persvrijheid en daarbij ging opvallend veel aandacht naar het fenomeen fake news. Uitgerekend op die dag vond het laatste en belangrijkste tv-debat plaats voor de Franse presidentsverkiezingen. Ook in dit debat namen Le Pen en Macron soms een loopje met de waarheid.

  • 1. Copyleft, 2. Foto-AG Gymnasium Melle (CC BY-SA 4.0) Macron vs. Le Pen 1. Copyleft, 2. Foto-AG Gymnasium Melle (CC BY-SA 4.0)

Een verhit tv-duel, vol chaos en agressieve steken, dat twee uur lang ongemodereerd leek te zijn. Zo kan je het laatste tv-debat tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen omschrijven. De kandidate van het Front National ging vooral in de aanval, met soms wel heel merkwaardige uitspraken die geen steek leken te houden, terwijl de jonge Macron (39) op een meer rustige manier zijn programma probeerde te duiden.

Terwijl Facebook en Google de handen in elkaar slaan om fake news uit de wereld te helpen, verspreidde Le Pen heel wat onjuiste informatie.

MO* kon Edwy Plenel, hoofdredacteur van Mediapart een paar vragen stellen op Difference Day in Brussel:

Is de pers een bewaker van de democratie?
Absoluut, kijk maar naar de schandalen rond Le Pen maar vooral ook die rond François Fillon die Mediapart, samen met Le Canard Enchaîné onthulden. De lezers hebben het recht om geïnformeerd te blijven.

Was het een bewuste keuze om de schadelijke informatie rond presidentskandidaat voor Les Républicains François Fillon, uitgeschakeld in de eerste ronde van de verkiezingen, in volle campagne te publiceren?
Neen, de timing heeft er niks mee te maken. Als we info hebben, schadelijk of niet, en het is geverifieerd, dan publiceren we het. Welke impact dat heeft, is niet ons probleem.

Mediapart steunt Macron openlijk?
Wij zijn heel duidelijk tegen Le Pen dus ja, we steunen inderdaad Macron. Dat neemt niet weg dat we ontzettend kritisch blijven tegenover zijn economisch en sociaal programma. Maar ik leef liever in de oppositie van een democratisch regime, dan in die van een totalitair regime.
Le Pen ging voortdurend in de aanval, door Macron af te schilderen als een product van de banken, en door constant te herinneren dat hij minister was tijdens de regering-Hollande.

Leugens en bedrog

Daarnaast strooide ze voortdurend met straffe beschuldigingen en uitspraken bedoeld om Macron te destabiliseren. Maar hoeveel van deze uitspraken kloppen? ‘Bitter weinig’, vindt Frederik Dhondt, Frankrijkkenner verbonden aan de VUB, UGent en UA. ‘Net zoals Trump in Amerika probeerde Le Pen vooral verwarring te zaaien, maar de meeste uitspraken blijken volledig vals. Maar dat is uiteindelijk bijzaak. De kiezers zijn het ondertussen al gewoon en hadden niets anders verwacht.’

‘Het discours van Le Pen vertoonde absoluut geen samenhang tijdens het debat, en ze voerde constant persoonlijke aanvallen uit op Macron. Ze kon geen duidelijk programma naar voren schuiven, en gebruikt de ergernissen en angsten van de bevolking om kiezers aan te trekken. Dat valt in zekere mate te vergelijken met Trump, al stond hij veel sterker in zijn schoenen tijdens tv-debatten dan Le Pen’, zegt Dhondt

De krant Le Monde maakte een overzicht met maar liefst negentien uitspraken die totaal van de pot gerukt blijken. Zo verklaarde ze dat de Europese Unie jaarlijks 9 miljard euro aan Frankrijk kost, terwijl het in werkelijkheid “maar“ rond de 4,5 miljard schommelt.

Macron overtuigend

Ook Macron bleek tijdens het debat geen heilig boontje. Zo verklaarde hij bijvoorbeeld dat maar liefst 150.000 jongeren elk jaar vroegtijdig de schoolbanken verlaten. Die bewering klopt niet. De Franse krant Le Monde bekeek de officiële overheidscijfers en kwam tot de conclusie dat het over 98.000 jongeren gaat. Sterker nog: het aantal Franse jongeren dat de schoolbanken vroegtijdig verlaat, is de afgelopen jaren nooit zo laag geweest.

Hoewel Macron als grote winnaar van het debat wordt afgeschilderd, blijft het opletten geblazen voor de kandidaat van En Marche!. Net zoals nu met Le Pen, werd er ook van Donald Trump gezegd dat hij de boot in ging in de tv-debatten. Het heeft hem niet verhinderd Amerikaans president te worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.