Mondiaal jaaroverzicht 2009
24 december 2009
Het staakt-het-vuren in de Gazastrook, de verkiezing van Jacob Zuma tot president van Zuid-Afrika, de staatsgreep in Honduras, de rellen in Iran, het bloedig offensief in Oost-Congo en Pakistan en de desastreuze klimaattop van Kopenhagen: dat was 2009.
Januari
Na 22 dagen oorlog in de Gazastrook komt het tot een staakt-het-vuren. Volgens het Palestijnse persagentschap Ma’an werden meer dan 1.200 Palestijnen gedood en vielen meer dan 5.000 gewonden. In de aanval kwamen tien Israëlische soldaten om het leven en drie burgers.
Terugblik januari >>
Februari
Maart
Oppositieleider Andry Rajoelina is aan de macht gekomen in Madagaskar. Daarmee komt een eind aan de maandenlange politieke patstelling in het land. Binnen de 24 maanden belooft Rajoelina verkiezingen te organiseren.
Terugblik maart >>
April
Mei
In de Pakistaanse Swatvallei slaan duizenden burgers op de vlucht voor het geweld. Het Pakistaanse leger wil er de taliban bestrijden, nadat die verschillende overheidstroepen aanvielen. Pakistaanse gevechtshelikopters en gevechtsvliegtuigen bestookten donderdag verdachte doelwitten in de Swatvallei.
Terugblik mei >>
Juni
Juli
China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika hebben een dag voor hun samenkomst met de G8 duidelijk gemaakt dat ze voortaan volwaardig willen meetellen bij het internationaal topoverleg. De conclusies van het Forum van de Grootste Economieën voorspellen weinig goeds voor de internationale klimaattop in Kopenhagen.
Terugblik juli >>
Augustus
September
De Braziliaanse president Lula haalt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties scherp uit naar de instellingen en landen die de economische crisis veroorzaakten met hun neoliberale beleid, terwijl de Amerikaanse president Obama opnieuw het leiderschap opeist van een wereld die samenwerkt aan vrede en veiligheid.
Terugblik september >>
Oktober
Het Nobelprijscomité in Oslo heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Nobelprijs voor de Vrede gegeven.
Terugblik oktober >>
November
De Belgische premier Herman Van Rompuy wordt aangeduid als voorzitter van de Europese Raad. Karel De Gucht krijgt eind november in de Europese Commissie Barrosso II een van de belangrijkste portefeuilles: Internationale Handel.
Terugblik november >>