12.10

Anuna De Wever en Caroline Vrijens over klimaat en jongeren

Donderdag 12 oktober 2023 van 19u tot 21.30u, Universitaire Campus Oude Gevangenis, Hasselt

Op 23 maart van dit jaar formuleerde het Kinderrechtencommissariaat een uitvoerig advies aan de verschillende parlementen, regeringen en lokale overheden onder de titel: de klimaatcrisis vanuit kinderrechtenperspectief. Het commissariaat zocht o.a. wegen om jongeren een stem te geven in het klimaatdebat, en formuleerde 8 aanbevelingen.

Op donderdag 12 oktober organiseren we met een aantal groepen in Hasselt en Limburg een gespreksavond rond deze problematiek: Broederlijk Delen, Greenpeace, actiegroep Groene Delle, Kinderrechtenhuis, 11.11.11, Oxfam Wereldwinkel en de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. Om 19u gaan de deuren open voor een tentoonstelling en boekenstand (zopas verscheen ‘De toekomst is aan ons’ bij Clavis). Na een welkomstwoord vertonen we de documentaire ‘de 25 % revolutie” (over de donut-economie -Kate Raworth).

Caroline Vrijens, kinderrechtencommisaris, belicht de klimaatcrisis vanuit kinderrechtenperspectief. Daarna vertelt Anuna De Wever, bekend van de schoolstakingen vanuit Youth for Climate en nu studente politieke wetenschappen, over jongeren die wereldwijd in actie komen voor het klimaat. Myriam Philippens van Broederlijk Delen licht de 25 % revolutie toe. Na de pauze is er tijd voor een dialoog- en gespreksronde. De panelleden krijgen het laatste woord. Deze avond betekent ook het startschot voor de viering van 10 jaar Universiteit voor het Maatschappelijk Belang.

De universitaire campus (auditorium Louis Roppe) ligt aan de Martelarenlaan 42 in Hasselt-Centrum, op 20 minuten wandelen van het station.

De inkom is gratis. Inschrijven is niet nodig. Inlichtingen: felixbergers@hotmail.com of 089/35 64 20.

donderdag, 12 oktober, 2023 - 19:00