0,7 procent op de lange baan?

Het buitenlandbeleid dat de onderhandelaars in Hertoginnedal bespreken, baart SP.A’er Dirk Van der Maelen zorgen. Van der Maelen vreest dat het beloofde groeipad naar een ontwikkelingsbijdrage van 0,7 procent van het bruto binnenlands inkomen (bbi) op de lange baan geschoven wordt.
Van der Maelen zegt versteld te staan van de onnauwkeurigheid, vaagheid en zelfs chaos die de nota uitademt: ‘Het beloofde groeipad naar de 0,7 procent van het bbp mist een jaartal. Cruciaal nochtans voor de sector van ontwikkelingssamenwerking die met argusogen elk signaal nauwlettend volgt’, schrijft Van der Maelen.
‘Het jaartal vergeten is een te grote blunder om geloofwaardig te zijn. Het vermoeden rijst dat de schrijvers een datum ver in de toekomst voor ogen hebben (2020?), maar dat liever niet aan onze neus hangen.

Minister of staatssecretaris


Van der Maelen vreest dat een staatssecretaris de ontwikkelingssamenwerking zal opvolgen: ‘In dat geval zal de beheerder van de portefeuille voor Ontwikkelingssamenwerking een ondergeschikte functie hebben aan de ministers waarmee hij dat coherente internationale beleid zal uitstippelen. Een enkele dwarsfluit die een heel orkest moet overstemmen om de belangen van het zuiden te verdedigen.’ De tekst die er nu ligt is ‘een pad zonder hindernissen naar commerciële en militaire vervuiling van de ontwikkelingshulp.’

Krappe begroting


De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 en haar Franstalige zusterorganisatie CNCD hebben eerder al de vrees uitgesproken dat de oranje-blauwe onderhandelaars hun wettelijke engagementen om tegen 2010 0,7 procent van het bruno binnenland inkomen (bbi) aan ontwikkelingssamenwerking uit te geven, ter discussie zullen stellen wegens de krappe begrotingsruimte.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3057   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift