10 jaar MO*: BRZZVLL zorgt voor live muziek

Op zaterdag 1 december wordt de 10de verjaardag van MO* gevierd met een ‘Feest van de toekomst’ in het Kaaitheater in Brussel. De Belgische topband BRZZVLL zorgt die avond voor de muziek. We stellen hen hier graag voor.

  • brzzvll BRZZVLL: op 1 december live aan het werk op het grote verjaardagsfeest van MO* brzzvll

BRZZVLL wordt opgericht in 2006 door Vincent Brijs. Oorspronkelijk spelen ze geïmproviseerde dansmuziek geïnspireerd op jazzfunk en afrofunk uit de jaren 70. Hun repertoire bestaat uit composities van onder meer Herbie Hancock, Eddie Harries en Freddie Hubbard, deze mengen ze met vrije jamsessies. De live set wordt  snel aangevuld met eigen composities van Brijs.

In 2007 worden ze de winnaars van de wedstrijd ‘Jong Jazztalent Gent’. Een jaar later, in 2008, komt hun eerste album ‘Days of thunder, days of grace’ uit op Evil Penguin Records. De plaat bevat bijdragen van Zap Mama’s Marie Daulne, DJ Grazzhoppa & Monique Harcum. Het album krijgt verschillende goede recensies in onder andere Focus Knack, Rif Raf en de Standaard. De Waalse krant ‘Le Soir’ erkent de plaat als beste Belgische jazzalbum van het jaar. Ze openen datzelfde jaar een avond op het Gent jazz festival voor The Neville Brothers en Marcus Miller. Later dat jaar volgt er een toer met Jazzlab Series en spelen ze verschillende concerten in eigen land waaronder voorprogramma’s van Al Jarreau, UB40 en Youngblood Brass Band. Ze doen live opnames voor o.a. de Belgische TV zender Exqi en het jazzprogramma Neve op Klara.

BRZZVLL besluit om samen te gaan werken met Mourad Bekour, grondlegger en organisator van de maandelijkse ‘Nuff Said avonden in het Cultureel Centrum van Berchem. ‘Nuff Said staat voor een avondvullend programma met live muziek, comedy, spoken word en literatuur. BRZZVLL wordt de vaste huisband, hierdoor kunnen ze samenspelen met gerenommeerde nationale en internationale artiesten zoals Joseph Bowie (Defunkt), Amir Sulaiman, Jessica Care Moore, Anthony Joseph, Zena Edwards, Ayanna Witter Johnson, Baloji, Mo & Grazz, Sharrif Simmons, Kain The Poet (The Last Poets) en vele anderen.

In 2010 komt hun tweede album ‘Happy Life Creator’, uit op het Duitse label Melting Pot Music. Op deze plaat doen mee als gasten; Gregory Frateur van Dez Mona en de Zwitsers Ghanese Joy Frempong, beter gekend als Oy. Voor de mixage werken ze samen met de gerenommeerde engineers Ben Lamdin (Nostalgia 77, Tru Thoughts, UK) en Werner Pensaert. De plaat krijgt goede recensies waaronder één in de Duitse krant ‘Der Tagesspiel’. In Nederland is ze de hoogst gewaardeerde plaat in de 3 voor 12 luisterpaal van de VPRO. HLC wordt genomineerd voor de Belgische MIA in de categorie ‘beste artwork’. Met het nieuwe album kunnen ze gaan toeren in Duitsland.

De twee jaren die volgen spelen ze vele concerten, ondermeer op Theater Aan Zee en het voorprogramma van The Roots in het OpenLuchtTheater te Antwerpen. Ze werken samen met de Belgische artiest Stijn en ook met de jonge Gentse rapster Gloria met wie ze in 2011 Couleur Café openen. Hun derde album ‘Polemicals’ komt uit in januari 2013.

Bekijk hier als voorsmaakje enkele video’s van BRZZVLL:

Of nog:

Op zaterdag 1 december kan u BRZZVLL live aan het werk zien op het grote verjaardagsfeest van MO* in het Kaaitheater in Brussel. Dit feest is volledig gratis. Inschrijven kan via deze link.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift