17 activisten voor homorechten gearresteerd in Rusland

Op 1 mei werden in Sint-Petersburg minsten 17 activisten voor homorechten gearresteerd door de Russische politie. De activisten werden aangehouden voor het ‘propaganda voeren van homoseksualiteit’, wat volgens de wet verboden is.

  • CC Andrew Ciscel Demonstratie tegen Russische homofobie, Berlijn, juni 2010. Vier Russische steden stelden propaganda van homoseksualiteit buiten de wet. CC Andrew Ciscel

De activisten kwamen op straat met spandoeken en vlaggen om homorechten te verdedigen. ‘De eerste activisten die hun vlaggen ontrolden, werden aangehouden’, zegt Yury Gavrikov, een strijder voor homorechten. ‘Twee politiemannen namen één persoon bij hen, zonder waarschuwing’. De politie meldde dat ze beschuldigd werden van verzet bij de arrestatie door de politiemachten. 

Op 1 mei vierde Rusland May Day. Op deze publieke feestdag wordt door demonstranten ook extra aandacht gevraagd voor sociale ongelijkheid en discriminatie. De gearresteerde betogers maakten deel uit van een grotere betoging, bestaande uit verschillende democratische en maatschappelijke organisaties van Sint-Petersburg. 

Ondanks dat homoseksualiteit in Rusland sinds 1993 geen misdrijf meer is, worden vooroordelen verspreid en bevindt de homoseksuele gemeenschap zich noodgedwongen ondergronds. De invloed van de Russische Orthodoxe kerk, die zich negatief uitspreekt over homoseksualiteit, groeit en demonstraties voor homorechten worden vaak beëindigd met arrestaties. 

Stigmatiserende regelgeving 

Sint-Petersburg is in Rusland de vierde stad die de wet invoerde die het voeren van propaganda van homoseksualiteit strafbaar stelt. ‘Deze nieuwe wet is gecreëerd om politieke en psychologische druk te kunnen uitoefenen. Bovendien stigmatiseert deze regelgeving een bepaalde groep mensen als minderwaardige burgers’, aldus Gavrikov.

Na Sint-Petersburg werd deze wet ook de derde grootste stad in Rusland, Nizhny Novgorod, ingevoerd. Bovendien zijn er ook plannen om de regelgeving te laten gelden op nationaal niveau. ‘De wetgeving is tegengesteld aan de kennis van de moderne maatschappij en beledigt een groot deel van de burgers van Sint-Petersburg’, zegt Mikhail Belodedov, medewerker van Coming Out, een organisatie die opkomt voor homorechten.

Ook de Europese Unie roept Rusland op om de vrijheid van meningsuiting niet langer te beknotten. Rusland verbreekt op deze manier een aantal internationale verdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

‘Er is niets immoreel aan informatie verspreiden over het bestaan van verschillende seksuele voorkeuren. Dat is de reden waarom we niet opgeven en onze activiteiten blijven verderzetten’, aldus Belodedov.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.