2004 wordt opnieuw een hongerjaar

Voor 800 miljoen mensen op aarde is het hongergevoel in 2004 geen welkome afwisseling van de voorbije schranspartijen, maar een kwestie van bittere noodzaak. Het VN-Wereldvoedselprogramma WFP voorspelt problemen in Zimbabwe en Noord-Korea en waarschuwt dat voedselhulp niet enkel naar de landen mag gaan die toevallig internationale mediabelangstelling genieten.

“Hongerproblemen verdwijnen niet met een nieuw jaartal op de kalender”, zegt WFP-woordvoerster Brenda Barton. In 2003 bereikte de internationale gemeenschap 110 miljoen hongerige mensen met hulp ten bedrage van 4,3 miljard dollar. Het jaar ervoor bereikte men met 2,2 miljoen dollar 72 miljoen mensen. Toch blijven er ook dit jaar 800 miljoen mensen chronisch ondervoed in landen die zelden de krantenkoppen halen.

In zuidelijk Afrika, vooral in Zimbabwe, is de huidige oogst van doorslaggevend belang. “Het gebrek aan regen baart ons zorgen”, zegt Barton. Maar ook de rest van Afrika baart het WFP zorgen. Eritrea leed in 2003 aan de gevolgen van droogte en burgeroorlog, maar kon nauwelijks rekenen op internationale belangstelling. Het WFP kon er slechts 300.000 van 1,4 miljoen hongerigen van voedsel voorzien. In Sudan blijft de Darfur-regio problematisch.

Ook voor voedselhulp aan Noord-Korea raken de VN moeilijk aan geld. Zo’n 2,2 miljoen Noord-Koreanen moeten het deze barre winter zonder de broodnodige graanrantsoenen stellen. Dat aantal kan oplopen tot 3,8 miljoen wanneer er niet snel vers geld komt. Ondanks het verschijnen van Rusland en India als nieuwe geldschieters heeft het WFP het moeilijk om geld te verzamelen voor crisissen die niet in het brandpunt van de internationale belangstelling staan.

“Ons voedselprogramma op Keniaanse scholen is om financiële redenen bedreigd”, zegt Barton. Een miljoen Keniase kinderen moeten het in 2004 misschien zonder een maaltijd op school stellen en verliezen zo een kans om zowel aan de honger als de armoede te ontkomen. Met de Global School Feeding Campaign zorgt het WFP ervoor dat wereldwijd 300 miljoen kinderen met een volle maag onderwijs kunnen genieten.

Ook voor de strijd tegen honger en aids ontbreken de middelen. “Onderzoek heeft uitgewezen dat aids niet enkel leidt tot meer honger, maar dat honger zorgt voor een snellere verspreiding en meer dodelijke impact van de ziekte”, zo stelt het WFP. “De hongercrisis in zuidelijk Afrika sterkt ons in het voornemen om van aidspreventie een vast onderdeel te maken van noodhulpprogramma’s”.

Sanjay Suri

xml=7

ref: af ap dv he

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift