2011 wordt zwaar conferentiejaar voor VN

Internationale vergadertijgers zien hun agenda’s al mooi vollopen. De Verenigde Naties organiseren dit jaar twee grote conferenties en een resem andere bijeenkomsten op hoog niveau, en er staan ook twee andere traditionele topbijeenkomsten op de agenda.

Van 9 tot 13 mei halen de VN zoveel mogelijk regeringsleiders en ministers naar Turkije voor de vierde VN-conferentie over de Minst Ontwikkelde Landen. Om de tien jaar proberen de VN van de internationale gemeenschap beloften los te krijgen om meer te doen voor de 49 allerarmste landen. Een bijeenkomst waar nog veel meer naar wordt uitgekeken, is de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Van 28 november tot 9 december krijgt de wereld er een nieuwe kans om een bindend klimaatakkoord voor de volgende jaren af te sluiten.  

 Andere VN-ontmoetingen op hoog niveau zijn een driedaagse conferentie over hiv en aids die op 8 juni begint, een vergadering op 14 september naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Verklaring van Durban over Racisme en een topbijeenkomst over de preventie van en de strijd tegen overdraagbare aandoeningen op 19 en 20 september.

Tegelijk beginnen de VN ook met een reeks voorbereidende vergaderingen voor de Rio+20-conferentie van volgend jaar. Dat wordt een vervolg op de legendarische Top van de Aarde van 1992 in Rio de Janeiro, die het begrip duurzame ontwikkeling wereldwijd op de agenda zette.

Top van het Zuiden

Dan zijn er nog twee topvergaderingen die een belangrijk deel van de VN-lidstaten mobiliseren: de Top van het Zuiden, die alle ontwikkelingslanden in de VN eind oktober bijeenbrengt in het Libische Tripoli, en de zesde jaarvergadering van de G20 in de Franse badplaats Cannes. De G20 is een overleg tussen de grootste economieën ter wereld. De landen van de G20 leggen veel gewicht in de schaal in de discussies over internationale economie en financiën, maar het forum blijft aangewezen op samenwerking met de VN om ook de meerderheid van kleinere landen mee te krijgen.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN, wil dit jaar vooral aandacht besteden aan duurzame ontwikkeling en aan de noden van de meest kwetsbare wereldburgers. Net als vorig jaar staat daarnaast ook de klimaatverandering hoog op zijn agenda, met de hoop op een doorbraak in Durban.

De VN kregen vorig jaar ook een vrouwenagentschap, VN Vrouwen, dat op 1 januari officieel van start ging. Dit jaar moet dat nieuwe orgaan bewijzen dat het kan bijdragen tot de emancipatie van vrouwen in de wereld. VN-baas Ban Ki-moon zegt dat hij de voorbije jaren al meer vrouwelijke topfiguren in de VN heeft benoemd dan ooit tevoren in de geschiedenis van de organisatie; dit jaar wil hij de positie van vrouwen in het middenkader verder versterken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift