3 vragen aan... Marcel Leroy

Professor VN-Vredesuniversiteit en Soedan-kenner

Marcel Leroy is professor aan de VN-Vredesuniversiteit in Addis Abeba, Ethiopië. Hij doet er onderzoek naar de impact van milieu en klimaat op conflicten in Afrika, met name die in Darfur. Van 2005 tot 2008 was Leroy raadgever van de EU-Speciale Vertegenwoordiger voor Soedan. Aan de vooravond van de erkenning van Zuid-Soedan als het nieuwste Afrikaanse land, polste MO* naar zijn visie over de toekomst van de twee Soedans.

De overgang naar onafhankelijkheid in Zuid-Soedan verloopt relatief vreedzaam. Hoe komt dat?

Op een gegeven moment groeide in Soedan het besef dat het noorden en zuiden met elkaar getrouwd zijn, en dat het niet gemakkelijk zou zijn meteen uit elkaar te gaan. Langs beide kanten kwam een maturiteitsproces op gang. Samen met de oorlogsmoeheid leidde dat tot het inzicht dat de kwestie beter vriendschappelijk, via onderhandelingen, geregeld kon worden. Zullen de interne breuklijnen in Zuid-Soedan meer naar boven drijven nu er onafhankelijkheid komt? Er zijn veel latente conflicten tussen de zuiderlingen onderling. Sommige kleinere stammen hebben zich lang onderdrukt gevoeld door de grotere. Om die reden werkten ze in de decennialange burgeroorlog samen met het noorden. Ik hoop dat een zekere moeheid en de maturiteit ook daar zullen spelen. Maar het is goed mogelijk dat de onafhankelijkheid de interne spanningen in het zuiden zal doen toenemen.

Welke positieve rol kan de internationale gemeenschap, en vooral de EU, spelen?

Net rond het verminderen van de interne spanningen in Zuid-Soedan kunnen ze hulp bieden. Door gerichte te focussen op groepen die zich anders benadeeld zouden voelen, en door die te betrekken in het economische leven in het Zuiden van Soedan. Het is niet gemakkelijk om dat goed te doen, want eens je je waagt aan social engineering, zijn er zoveel dingen die verkeerd kunnen lopen of anders uitdraaien dan voorzien. Doorgaans is de Amerikaanse hulp veel zichtbaarder, ook al doen de Europeanen meer. Maar die soft power en langzame aanpak van de EU is niet altijd zo slecht. Het houdt in dat men niet als een olifant in een porseleinkast te werk gaat.

Wat zijn de gevolgen voor Darfur, in het westen van het land, nu Zuid-Soedan onafhankelijk wordt?

Het conflict in Darfur heeft altijd verband gehad met wat er in het zuiden van Soedan gebeurde. Gedeeltelijk omdat het SPLM (de belangrijkste partij in Zuid-Soedan, nvdr) er voordeel bij had een tweede front te openen tegen Khartoem. Zij leverden bijvoorbeeld wapens aan Darfur. Omgekeerd wilde Khartoem dat zijn aandacht niet teveel van het zuiden zou afgeleid worden. In die zin denk ik dat Darfur en Zuid-Soedan altijd in zeker mate met elkaar vermengd waren. Men moet tot een regeling komen in Soedan waarin de regio’s een belangrijkere rol gaan spelen. Zij hebben namelijk onvoldoende inspraak in het besteden van de nationale fondsen. Dit is een gelegenheid om een debat te hebben over wat er met de rest van het land moet gebeuren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.