40.000 Braziliaanse vrouwen vermoord in 10 jaar

De laatste tien jaar zijn in Brazilië 40.000 vrouwen vermoord. De Braziliaanse overheid schiet duidelijk tekort, zeggen vrouwenrechtenactivisten.

  • Antonio Cruz/ABr / cc by 3.0 Maria da Penha overleefde tweemaal een moordpoging door haar man. Antonio Cruz/ABr / cc by 3.0

Het Instituto Avante Brasil berekende dat er 40.000 vrouwen werden vermoord tussen 2001 tot 2010. Alleen al in 2010 werd elke 57 minuten een vrouw vermoord. Dit jaar zal eindigen met ongeveer 4700 vermoorde vrouwen.

Schaduwrapport

Maar het geweld tegen vrouwen gaat nog veel verder, het gaat om psychologische, economische en seksuele vernedering, benadrukt Ingrid Leão, coördinator Brazilië van het Latijns-Amerikaanse Comité voor Vrouwenrechten (Cladem).

In Porto Alegre gaan burgerorganisaties op 3 en 4 december een rapport opstellen voor de Verenigde Naties. Het gaat om het Alternatief Rapport van de Civiele Samenleving, een schaduwrapport dat een aanvulling wil zijn op het officiële rapport van de Braziliaanse overheid.

In februari wordt ook het schaduwrapport behandeld door het VN-comité dat zich met de discriminatie van vrouwen bezighoudt (Cedaw).

Brazilië nalatig

Brazilië heeft sinds 2006 een wet tegen geweld tegen vrouwen. Die is genoemd naar Maria da Penha. Haar man mishandelde haar en probeerde haar in 1983 tweemaal te vermoorden. Bij de eerste poging raakte ze verlamd.

Met de steun van het Cladem diende ze klacht in bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie. Het was de eerste zaak van geweld tegen vrouwen die deze instantie behandelde. In 2001 oordeelde de commissie dat de Braziliaanse overheid nalatig was geweest.

Brazilië onderschreef de Cedaw, de VN-Conventie voor de Eliminatie van Alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen. In 1994 schaarde het land zich ook achter de Inter-Amerikaanse Conventie voor Preventie, Bestraffing en Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen (ook bekend als de Conventie van Belém do Pará).

Sociale ongelijkheid

Maar dat volstaat niet, zegt Télia Negrão van het Nationale Feministische Netwerk voor Gezondheid, Seksuele en Reproductieve Rechten. “Hoe kunnen we na bijna veertig jaar klachten nog met zoveel geweld tegen vrouwen leven?”

Het rapport voor het Cedaw zal “concrete feiten bevatten waarover de Braziliaanse staat het niet zal hebben omdat geen enkele regering internationaal te kijk wil staan”, zegt ze.

Vrouwen worden kwetsbaarder voor het geweld naarmate de sociale ongelijkheid en armoede toenemen en de scholing, arbeidskansen en inkomsten afnemen, stelt Negrão vast. “Deze vrouwen hebben weinig sociale instrumenten om op terug te vallen. Zonder enige vorm van zelfstandigheid is het voor de vrouw zeer moeilijk om uit de geweldsituatie te geraken.”

Vrouwenhandel

Een bijzonder probleem vormt de vrouwenhandel. Volgens de Braziliaanse overheid is het aantal klachten over vrouwenhandel in de eerste helft van dit jaar met maar liefst 1547 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

“Er wordt zeer traag opgetreden tegen vrouwenhandel”, zegt Negrão. “We hebben momenteel niet de mogelijkheden om de omvang van het probleem te meten.”

Volgens Estela Scandola, lid van het Nationaal Comité voor de Strijd tegen Mensenhandel, zal het schaduwrapport aangeven dat de Braziliaanse overheid geen goed beleid heeft tegen vrouwenhandel.

Volgens haar moet de overheid extra aandacht hebben voor de plaatsen waar de vrouwenhandel vooral mogelijk is, onder meer de plaatsen waar de grote infrastructuurwerken bezig zijn en die grote hoeveelheden arbeiders en arbeidsters aantrekken.

Van 25 november tot 10 december brengt de internationale gemeenschap elk jaar het geweld tegen vrouwen onder de aandacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.