40,6 miljoen euro Vlaams ontwikkelingsgeld

Het totale budget van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking is sinds 1999 meer dan verviervoudigd, van net geen 10 miljoen euro in 1999 tot 40,6 miljoen euro in 2007. Dat blijkt uit de officiële OESO-cijfers voor ontwikkelingshulp (ODA) die Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois vandaag (vrijdag) bekendmaakte.
“Doordat we onze middelen met een duidelijke geografische en thematische focus besteden, vermijden we dat het druppelen is op een hete plaat. Ondermeer op het vlak van aidsbestrijding maakt Vlaanderen echt wel een verschil. En met deze duidelijke stijging bewijst Vlaanderen dat het als welvarende deelstaat zijn internationale verantwoordelijkheid wil opnemen,” zegt minister Bourgeois.
Jaarlijks vraagt het Ontwikkelingscomité van de OESO bij haar lidstaten de cijfers voor officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA). Tot ODA rekent de OESO alle giften en leningen aan ontwikkelingslanden die:
  • betaald worden met overheidsgelden;
  • de economische en sociale ontwikkeling als hoofddoelstelling hebben;
  • een pure gift zijn of, in het geval van leningen, een giftelement inhouden van tenminste 25 procent.

In het geval van Vlaanderen gaat het enkel om giften.
Tot ODA rekent de OESO dus niet enkel de begroting ontwikkelingssamenwerking, maar ook andere ontwikkelingsrelevante uitgaven, bijvoorbeeld voor humanitaire noodhulp (Buitenlands Beleid) en onderwijs en onderzoek in het kader van ontwikkelingssamenwerking.
De Vlaamse begroting voor ontwikkelingssamenwerking, dat dus een onderdeel van ODA vormt, volgt een steil groeipad: van 6,6 miljoen euro in 1999 naar 21,8 miljoen euro in 2007. Alleen al ten opzichte van verleden jaar, wist minister Bourgeois zijn budget met een kwart te verhogen. Voor 2008 voorziet de begroting ontwikkelingssamenwerking opnieuw een stijging, dit keer met 14%.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.