Dossier: 

7 miljard mensen: ontwikkelingsramp- of kans?

Op maandag 7 november organiseert MO* in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Kaaitheater en UNFPA een MO*lezing over bevolking en overbevolking met experts Hania Zlotnik en Fred Pearce. Naar aanleiding van deze lezing publiceren we een MO*paper met twee Engelstalige bijdragen van hen.

We zitten niet stil, elke dag zijn we met zo een 209.000 meer. Op 31 oktober bereiken we de ‘7-miljard-grens’. Vrede op aard voor alle 7 miljard mensen of wordt het ietsje moeilijker? Gaat de explosieve bevolkingsgroei van de voorbije eeuw de inspanningen om de ecologische voetafdruk te verminderen teniet doen? Gaat de jonge bevolking van het Zuiden voor de nodige dynamiek en werkkracht zorgen in het Noorden om de vergrijzing op te vangen? Wat vaak als een probleem gezien werd heeft misschien ook een heleboel positieve effecten op ons aller toekomst? En wat heeft dit alles te maken met mensenrechten, in het bijzonder vrouwenrechten? Bevolking, klimaat, migratie en ontwikkeling: in deze MO*paper publiceren we twee bijdragen van twee internationale experts, Hania Zlotnik en Fred Pearce.

Hania Zlotnik is directrice van de Population Division van de Verenigde Naties en wereldwijd erkend als een van de meest gezaghebbende stemmen als het over demografie en migratie gaat.

Fred Pearce is auteur en journalist. Hij publiceerde onder andere ‘Volksbeving’ (over het bevolkingsvraagstuk) en ‘De laatste generatie’ (over klimaatverandering). Hij schrijft geregeld voor New Scientist en The Guardian.

Je kan deze Engelstalige MO*paper gratis downloaden via deze link.

Lees ook het artikel over 7 miljard mensen in het novembernummer van MO*.

TIP! Op maandag 7 november komen beide experts ook naar Brussel voor een MO*lezing over het bevolkingsvraagstuk. De lezing start om 19u en gaat door in het Kaaitheater in Brussel. Inschrijven kan via info@mo.be. Meer informatie vind je hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.