7.000 Indiërs tegen mijn op heilige berg

Zevenduizend demonstranten hebben in India geprotesteerd tegen het Britse mijnbouwbedrijf Vedanta, dat plannen heeft om een heilige berg af te graven voor hun aluminiumsmelterij.
De demonstranten liepen tot aan de poort van de aluminiumsmelterij, waarbij onderweg een aantal van de Vedanta borden die het Niyamgiri gebied in de deelstaat Orissa ontsieren, het moesten ontgelden. Onder de deelnemers waren honderden Dongria Kondh stamleden, alsook leden van andere Kondhstammen, boeren en dagloners.
Vedanta wil een bovengrondse mijn aanleggen bovenop de heilige berg van de Dongria Kondh-stam. De mijn zou de ecologie van de
regio vernielen en daardoor het einde betekenen van het onafhankelijke bestaan van de Dongria Kondh. Slechte gezondheid, wanhoop en armoede zijn al het lot van honderden andere Kondh-stamleden in de regio, dankzij de Vedanta smelterij aan de voet van de Niyamgiri heuvels.

De Vedanta-regering kwam en heeft het leven van zo veel mensen verwoest. Zij doodt zoveel mensen en vernietigt ook onze goden, bomen en heuvels.
‘Dood en vernietiging’


Vedanta is alomtegenwoordig in Niyamgiri. Lodu Sikaka, een Dongria Kondh, zegt: ‘Voorheen was er geen Vedanta-regering, wij waren de Indiase regering gewend. De Vedanta-regering kwam en heeft het leven van zo veel mensen verwoest. Deze regering laat ons niet in vrede leven. Zij doodt zoveel mensen en vernietigt ook onze goden, bomen en heuvels.’
Het Hooggerechtshof van India gaf afgelopen jaar augustus toestemming voor de mijn, maar de Dongria Kondh en andere Kondh-stammen zijn vastbesloten hun heilige plaats van de vernietiging te redden. Wegafzettingen hebben tot nu toe het bouwverkeer kunnen tegenhouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.