80 procent antibiotica in VS naar veeteelt

Maar liefst 80 procent van alle antibiotica die in de Verenigde Staten verkocht worden, is bestemd voor landbouwdieren. Dat blijkt uit cijfers van de Food and Drug Administration (FDA), de organisatie die de kwaliteit van voedsel en medicijnen bewaakt.

Antibiotica, een van de belangrijkste ontdekkingen in de geneeskunde, verliezen langzaam maar zeker hun effectiviteit, mede door overdreven gebruik in de geneeskunde. Maar uit de cijfers blijkt dat vooral het gebruik in de landbouw een sleutelrol kan spelen. Volgens de FDA is 80 procent van alle verkochte antibiotica in de VS bestemd voor de veeteelt en de pluimvee-industrie.

Veel kwekers gebruiken die antibiotica niet om zieke dieren te genezen, maar ze dienen ze routinematig in lage doses preventief toe via het voer. Dat baart wetenschappers zorgen, want het stimuleert de vorming van resistente bacteriën, zoals de superbacterie MRSA.

Tot voor kort was niet duidelijk hoeveel antibiotica er precies gebruikt werden in de Amerikaanse veeteelt, omdat de cijfers niet openbaar waren. Door een nieuwe wet konden de juiste aantallen nu opgevraagd worden. Uit de cijfers van de FDA blijkt dat in 2009 maar liefst 13,1 miljoen kilogram antibiotica verkocht werd voor gebruik in de veeteelt.

Die hoeveelheid is vooral verrassend in vergelijking met de hoeveelheid antibiotica voor menselijk gebruik: ongeveer 3,3 miljoen kilogram.

Het nieuws is koren op de molen van Congresleden als Louise Slaughter en Barbara Boxer, die al jaren ijveren voor een wet die het gebruik van antibiotica in de veeteelt aan banden legt en het gebruik van antibiotica als groeistimulator verbiedt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift