“Verbod op invoer tweedehandsproducten stimuleert zwarte markt”

Koop Nigeriaans! Met die slogan laat de Nigeriaanse overheid controleren of marktkramers in Lagos geen tweedehandse import aan de man brengen. De regering wil de lokale economie een duwtje in de rug geven. Maar de handelaars vrezen dat alleen de zwarte markt er wel bij vaart.







In augustus vorig jaar verbood de Nigeriaanse overheid de import van bepaalde tweedehandsgoederen die ouder waren dan acht jaar. Afgedankte koelkasten, auto’s en banden, maar ook buitenlands textiel, verpakt fruitsap en tandenstokers mochten niet langer aan dumpingprijzen op de Nigeriaanse markt worden verkocht. Over een paar weken zullen inspecteurs controleren of de marktkramers van de hoofdstad Lagos zich aan het verbod houden.

“De meesten hebben hun verboden voorraden verhuisd”, zegt Chukwu, een handelaar in auto-onderdelen. Hij hoopt dat de regering op haar besluit terugkomt. Want op lange termijn is zo’n verbod onhoudbaar vindt hij.

“Je kan niet zomaar verwachten dat de Nigerianen spontaan goederen van eigen bodem gaan kopen”, zegt Idowu Oduware, een klant van Chukwu. “Dunlop-banden ‘made in Nigeria’ kosten gauw 100 euro. Dat kan een eenvoudige ambtenaar als ik zich niet veroorloven. Tweedehandsbanden van Dunlop heb je al voor 24 euro.”

Oduware vindt dat de regering onterecht de kleinhandel aanpakt. “Je zou je moeten afvragen hoe de banden hier in de eerste plaats zijn terechtgekomen. Deze goederen zijn verboden. Hoe raken ze de grens over?” De eigenaar van een textielwinkel vlakbij, Daniel Aiyedun, vertelt hoe hij met zijn geïmporteerd schoenen de douane omzeilde. “We betaalden de grenswachters. Zo eenvoudig is het.”

“Deze aanpak leidt alleen tot meer handel in het zwart”, zegt Oduware. “Tweedehands import zal nog steeds te koop zijn, maar tegen exorbitante prijzen. De regering maakt het de armen lastiger in plaats van makkelijker.” De Nigeriaanse Kamer van Koophandel (NACCIMA) deelt die visie. De NACCIMA dringt aan op een compensatie voor handelaars die invoercontracten afsloten voordat het verbod van kracht werd.

Het initiatief van de regering is een antwoord op de slabakkende industriële productie in Nigeria. In sommige sectoren draaien fabrieken maar aan de helft van hun capaciteit. Daar zit de liberalisering voor veel tussen. Door de vrijmaking van de textielindustrie in 1994 moesten 135 van de 175 Nigeriaanse textielfabrieken de deuren sluiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.