Aanbod heroïne en cocaïne stijgt

De recordoogst van de Afghaanse papaverboeren en de stijging van de Colombiaanse cocaproductie dreigen het drugsprobleem in de wereld nog te doen toenemen. Ongeveer 208 miljoen mensen hebben de voorbije twaalf maanden illegale verdovende middelen gebruikt, schat het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) in zijn Werelddrugsrapport 2008. Zowat 26 miljoen mensen zijn verslaafd.
Volgens het UNODC produceerde Afghanistan in 2007 zoveel opium dat het wereldaanbod vorig jaar verdubbelde in vergelijking met 2005. Afghanistan is ook een belangrijke leverancier geworden van hasj; het heeft intussen Marokko al voorbijgestoken. In Colombia werd in 2007 27 procent meer coca verbouwd dan het jaar voordien. In beide landen gebeurt het leeuwendeel van de illegale teelt in gebieden die onder controle zijn van opstandelingen, zegt Antonio Mario Costa, de directeur van het UNODC.

De VN-instantie zegt dat de internationale gemeenschap er wel degelijk in slaagt het drugsprobleem in te dammen. Vergeleken met honderd jaar geleden wordt er wereldwijd bijvoorbeeld zowat 70 procent minder opium geproduceerd. De voorbije tien jaar is de drugsproductie in de wereld gestabiliseerd, zegt Costa.

Vervalste geschiedenis



Volgens Ethan Nadelmann van de Drug Policy Alliance, de belangrijkste Amerikaanse organisatie die alternatieven voor de oorlog tegen drugs naar voren schuift, probeert het UNODC “de geschiedenis te herschrijven”. Van het massale gebruik van opium in China ging honderd jaar geleden veel minder gevaar uit, en de daling die daarop volgde kan niet toegeschreven worden aan de internationale drugsbestrijding. Maar Nadelman betreurt vooral dat het UNODC geen verband legt tussen de huidige aanpak van het drugsprobleem en de corruptie en het extreme geweld die ermee samenhangen.

Ook de “stabilisering” waar de VN-instelling het over heeft, wordt in vraag gesteld. Het Transnational Institute (TNI), een niet-gouvernementele organisatie in Nederland die onderzoek verricht over het drugsbeleid, stelt dat de productie van opium en cocaïne de voorbije 10 jaar significant toegenomen is.

“Er is nood aan een aanpak die rationeler, pragmatischer en menselijker is”, zegt Martin Jelsma van het TNI. “De strijd tegen het gebruik van verdovende middelen moet gebaseerd zijn op feiten, de mensenrechten respecteren en schadelijke gevolgen zoveel mogelijk binnen de perken houden.” Dat wil zeggen dat het UNODC zich bijvoorbeeld ook moet gaan bezig houden met het geweld dat drugsbendes in Mexico, de Cariben en in Azië ontketenen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.