Aanhangers Ortega blokkeren parlement in Nicaragua

Aanhangers van de linkse Nicaraguaanse president Daniel Ortega blokkeren het parlementsgebouw om te verhinderen dat de oppositie een controversieel decreet wegstemt.
De aanhangers van het Sandinistisch Bevrijdingsfront (FSLN) staken enkele auto’s in brand en drie oppositieleden raakten licht gewond, schrijft Al Jazeera. Aanleiding voor de onrust is een decreet van Ortega dat de ambtstermijn van 25 magistraten en ambtenaren verlengt tot die worden herverkozen of vervangen.
Volgens de oppositie is het decreet een poging van Ortega om langer president te blijven. Het hooggerechtshof bepaalde in oktober vorig jaar al dat Ortega zich in 2011 opnieuw verkiesbaar mag stellen, hoewel zijn maximale ambtstermijn er volgens de grondwet dan al opzit.
Politieke spanningen begonnen zondag 18 april toen twee Sandinistische rechters weigerden af te treden nadat hun ambtstermijn bij het hooggerechtshof was verlopen.
De oppositie zegt nu dat het decreet van Ortega illegaal is en dat ze de nodige 47 stemmen hebben verzameld om het decreet te verwerpen. Maar pro-regeringsdemonstranten blokkeren het parlement zodat rechtse volksvertegenwoordigers het gebouw niet binnen kunnen om het decreet weg te stemmen.

Machtsverslaving 


Critici beweren dat Ortega een echte machtsverslaving heeft. Op 19 juli 1979 trok het Sandinistische Bevrijdingsfront de Nicaraguaanse hoofdstad Managua binnen en maakte een einde aan de dictatuur van Anastasio Somoza, een revolutie voor het land.
Daniel Ortega werd de eerste sandinistische president van Nicaragua en regeerde van 1979 tot 1990. Na drie neoliberale regeringen won Ortega opnieuw de presidentsverkiezingen in november 2006.
Wellicht wil Ortega zich in 2011 opnieuw verkiesbaar stellen, wat veel kritiek oplevert. “Elke dag is een stap verder van de revolutie, en één dichter bij een nieuw dictatuur”, zegt Carlos Tünnermann, voormalig minister van Onderwijs uit de eerste Sandinistische regering, op een Amerikaanse website (The Miami Herald).

Politieke tol


De voorbije jaren hebben een zware politieke tol geëist van het FSLN en zijn politieke leiders. Om opnieuw aan de macht te komen, ging Ortega allianties aan die hem door veel Sandinisten kwalijk werden genomen. Zo sloot hij onder andere een pact met de liberale ex-president Arnoldo Aleman, die van zware corruptie wordt beschuldigd. Nicaragua heeft nu ook een van de stengste anti-abortuswetten van het continent.
Vroeger werd het land overspoeld door internationale ontwikkelingshulp, maar nu ligt de regering overhoop met alle ngo’s, hulporganisaties en donorlanden. Volgens de president nemen die allemaal deel aan een groot complot tegen hem.
Gerenommeerde sandinisten organiseerden zich in de MRS, een afsplitsing van het Sandinistisch Bevrijdingsfront, en keerden de president de rug toe. Zo heeft Sergio Ramírez zich in de literatuur teruggetrokken en schrijft vlammende artikelen tegen Ortega. En tegen priester Ernesto Cardenal, de oud-minister van Cultuur, lopen vreemde processen waarin hem hoge boetes worden opgelegd. Ook de zingende broers Mejía Godoy, die destijds nog de Sandinistische hymne componeerden, voeren een bittere strijd tegen Ortega.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.