Aanleg Poolse autosnelweg stilgelegd

Nadat de Europese Commissie gisteren het Europese Gerechtshof in een spoedproces gevraagd had de aanleg van een snelweg door Pools ecologisch gebied stil te leggen, in afwachting van een uitspraak over de grond van de zaak in september, heeft Polen vandaag de aanleg opgeschort.
Polen ligt overhoop met de Europese Unie over de aanleg van 40 kilometer autoweg door de vallei van Rospuda. Het gaat om een uniek veenlandschap met zeldzame planten- en diersoorten dat deel uitmaakt van het netwerk Natura 2000 van de Europese Unie. Het omstreden stuk autoweg maakt deel uit van de Via Baltica, een verkeersader die de Finse hoofdstad Helsinki doorheen de Baltische staten en Polen moet verbinden met de Tsjechische hoofdstad Praag.
Volgens de Poolse regering is de omleiding door de vallei van Rospuda nodig om stadje Augustow te ontlasten. De 30.000 inwoners van het toeristische plaatsje zijn de overlast grondig beu. Ook de milieuorganisaties vinden dat Augustow moet worden ontlast, maar stellen voor de omleiding door het zuidelijke deel van de vallei te laten lopen, om het unieke veengebied te sparen. De Poolse overheidsdienst voor Bruggen en Wegen blijft echter bij haar standpunt dat de huidige route zowel economisch als technisch de enig haalbare is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.