Aanslagen op pijpleidingen bedreigen gepland gasnetwerk

Een maand na het bereiken van een akkoord over een groot gaspijpleidingsproject tussen Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan, ligt de veiligheid van het Pakistaanse deel van het netwerk letterlijk onder zwaar vuur. Onbekenden voerden afgelopen week een reeks raketaanvallen uit op twee belangrijke Pakistaanse pijpleidingen, waardoor de energievoorziening in het land gedeeltelijk onderbroken werd. De uiteindelijke schade valt nog mee, maar de droom van een Turkmeens-Pakistaans netwerk dat zomaar voor ongebreidelde bloei en welvaart zal zorgen, heeft wel deuken opgelopen.


Dinsdagnacht werd een eerste raketsalvo afgevuurd op een fabriek voor koelinstallaties. Enkele uren later werden ook 40 kilometer verderop twee grote gaspijpleidingen getroffen door raketten. Woensdag- en donderdagnacht herhaalde het scenario zich, al bleef de schade toen beperkter. De pijpleidingen verbinden de provincie Punjab en de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) met de Sui-gasvelden in de provincie Baluchistan.

De Pakistaanse overheid haast zich de incidenten af te doen als ‘collaterale schade’ van gevechten tussen Bugti’s en Mazari’s, twee etnische groepen die kibbelen over territoriale geschillen in het gebied waar de pijpleidingen doorheen voeren. Volgens de regering dreigen lokale gemeenschappen die klagen over achterstelling en werkloosheid overigens al jarenlang met aanslagen op kwetsbare infrastructuur. De afgelopen 2 jaar zouden er 24 dergelijke aanvallen zijn uitgevoerd, meestal met raketten van bedenkelijke kwaliteit. Dergelijke aanslagen moeten de regering attent maken op lokale eisen – de schade die wordt aangericht is bijzaak.

Maar dit keer is het anders, zegt een aantal dissidente overheidsfunctionarissen. De laatste aanvallen waren naar verluidt zeer goed gepland en uitgevoerd door professionelen. Dat is ook de indruk van een aantal onafhankelijke waarnemers. Het incident heeft een veiligheidsprobleem blootgelegd, zegt een onderzoeker van het Instituut voor Strategische Studies (ISS). Terwijl de Pakistaanse overheid zich haast om de schade te herstellen en de energievoorziening opnieuw te verzekeren, spitsen de vragen zich vooral toe op het geplande mega-pijpleidingproject tussen Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. Totnogtoe was het probleem bij dergelijke grote projecten altijd de wetteloosheid in Afghanistan. De vraag is nu hoe het zit met de veiligheid van de Pakistaanse gasinstallaties, stelt de Engelstalige Pakistaanse krant ‘The News’.

De bouw van de geplande gaspijpleiding is begroot op 6 miljard dollar; de leidingen zullen 11 miljard kubieke meter aardgas kunnen transporteren. Het project wordt voorgesteld als een gouden wissel op de toekomst. Met de onzekere situatie in het Midden-Oosten doet het ook dienst als een verzekering voor regionale economische voorspoed, en door de aanhoudende spanningen met buurland India is het voor de Pakistaanse overheid ook een zeer welkom alternatief voor een ander gepland gaspijplijnproject tussen Iran en India, via Pakistan.

Maar dergelijke projecten vallen of staan met de regionale veiligheidssituatie. De leidingen zijn duizenden kilometer lang, en gewone ordetroepen kunnen de veiligheid niet garanderen. Vele commentatoren verklaren de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Afghanistan door de grote vraag naar bescherming van de pijpleidingen die in de toekomst door de regio zullen lopen en moeten uitmonden in Zuidoost-Azië, de Golfregio en Europa. In Afghanistan trok de Amerikaanse oliereus Unocal daarvoor 1997 de kaart van de Taliban, maar het bedrijf koos het hazenpad nadat de relatie tussen Washington en de Taliban grondig verzuurde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.