Aanslepende onzekerheid presidentsverkiezingen wakkert onrust in Oaxaca aan

Leerkrachten in de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca staken al drie maanden. Samen met andere actievoerders hebben ze ook radio- en tv-stations bezet. Op sommige plaatsen heeft de politie het vuur geopend op demonstranten, maar het protest houdt aan.
“De staking begint uit de hand te lopen. De kans bestaat dat het vreedzame protest overslaat in gewapend burgerprotest”, zegt Adrián Ramirez, voorzitter van de niet-gouvernementele Liga voor de Verdediging van de Mensenrechten (LIMEDDEH).

Het is al drie maanden onrustig in Oaxaca. Wat op 22 mei begon als een vakbondsactie van ontevreden leerkrachten voor meer loon, is ondertussen uitgegroeid tot een echt volksprotest. De actievoerders eisen onder meer het ontslag van gouverneur Ulises Ruiz Ortiz, die verwikkeld is in de verduistering van overheidsgeld.

De sfeer werd al grimmiger in juni, toen de deelstaatregering van Oaxaca 1.500 politieagenten en traangas inzette om protesterende leerkrachten uit het stadscentrum te jagen. De volgende dag was de groep manifestanten alleen maar groter geworden. Verschillende organisaties waaronder de Volksassemblee (APPO) sloten zich bij het protest aan.

De Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, Carlos Abascal, heeft al meermaals aangekondigd te willen onderhandelen met de leiders van de protestactie, maar de APPO wil daar niets van weten.

Het gaat intussen ook al niet meer alleen over het ontslag van de gouverneur. De protestactie is uitgegroeid tot een steunbeweging voor de linkse presidentskandidaat Manuél Lopéz Obrador, die volgens de officiële uitslag nipt de duimen moest leggen bij de presidentsverkiezingen begin juli. Filipe Calderon, de kandidaat van de conservatieven, kreeg 0,57 procent meer stemmen. López Obrador vecht die uitslag aan. Een deel van de stemmen wordt herteld, en eind deze maand wordt het resultaat van die hertelling bekendgemaakt.

Het ziet er niet naar uit dat de actievoerders in Oaxaca gauw zullen opgeven. Ze bezetten niet overheidsgebouwen en radio- en televisiestations en hebben ook de grote wegen afgezet die naar Oaxaca leiden.

Maandag (21 augustus) startte de politie wel een offensief om de wegblokkades op te ruimen en de bezettingen te beëindigen. Honderden politieagenten werden daarbij ingezet. Op sommige plaatsen werd vuur geopend op de demonstranten.

LIMEDDEH en vijftig andere mensenrechtenorganisaties vinden het hoog tijd dat de Verenigde Naties ingrijpen. Volgens hen zijn er tot nog toe zes doden gevallen en een twintigtal mensen aangehouden.

Ze waarschuwen ervoor dat het protest kan escaleren als de kleine marxistische rebellenbewegingen in de deelstaat beslissen het vuur aan te wakkeren en wapens inzetten.

De woordvoerder van president Vincente Fox zei dat de federale regering geenszins van plan is om met geweld een einde te maken aan het conflict. Met de onrust naar aanleiding van de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen, zou een gewelddadig optreden van de overheid maar tot meer conflicten in andere delen van het land kunnen leiden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift