Aantal burgerslachtoffers piekt in Afghanistan

Vorig jaar is het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan met 14 procent gestegen. Voor kinderen en vrouwen was 2013 een van de dodelijkste jaren. Dat staat te lezen in een rapport van de Verenigde Naties.

  • US Department of Defense Een Afghaanse patiënt wordt behandeld na een aanslag met een geïmproviseerde bom in Delaram, provincie Helmand, Afghanistan, 20 maart 2013. US Department of Defense

Het dertien jaar durende conflict in Afghanistan heeft er weer een triest record bij. Vorig jaar steeg het aantal burgerslachtoffers met 14 procent. Dat zegt een nieuw VN-rapport over de bescherming van burgers in gewapende conflicten.

Zesendertig procent van de doden en gewonden zijn kinderen, wat 2013 meteen het dodelijkste jaar maakt voor vrouwen en kinderen sinds 2009.

In exacte cijfers vielen er 2959 burgerdoden en 5656 gewonden, cijfers die dicht bij het record van 2011 komen, toen 3133 burgers het leven lieten en 4706 gewond geraakten.

Sinds 2007, het jaar dat de VN het aantal burgerslachtoffers in het Afghaanse conflict begon bij te houden, stierven al 17.500 mannen, vrouwen en kinderen.

Propaganda

In een derde van de gevallen zijn geïmproviseerde explosieven of zelfgemaakte bommen verantwoordelijk voor de burgerdoden en -gewonden.

Volgens het rapport is driekwart van de doden de verantwoordelijkheid van anti-regeringstroepen. De taliban doen deze bewering af als louter westerse propaganda.

“Dit rapport werd gepubliceerd door de Amerikaanse ambassade, onder de naam van de Verenigde Naties”, zeiden de taliban in een verklaring, daaraan toevoegend dat ze goede resultaten hebben behaald in het vermijden van burgerslachtoffers.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift