Aantal Europese banen in windenergie is verviervoudigd sinds 2003

De windenergiesector in de Europese Unie heeft zijn aantal banen meer dan verviervoudigd in vijf jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Europese Windenergievereniging (EWEA) en de Spaanse Universiteit van Alcalá. Ondanks de Europese opmars blijft er een tekort aan deskundigen.
De Europese windenergiesector stelde vorig jaar 104.000 mensen rechtstreeks tewerk, berekenden Maria Isabel Blanco van de Universiteit van Alcalá (Madrid) en Glória Rodrigues van het EWEA. Dat is een stijging met 226 procent in vergelijking met 2003.

Blanco en Rodrigues baseerden zich op gegevens van de grootste bedrijven in de sector. Duitsland, Spanje en Denemarken stellen de meeste mensen tewerk in de windenergie, respectievelijk 38.000, 20.500 en 17.000. De meeste banen hebben te maken met de productie van windturbines.

Volgens de studie is windenergie aan een flinke opmars bezig in Europa. Ondanks de financiële en economische crisis kwamen er dit jaar alleen al vierduizend windturbines bij en werd meer dan 6,8 miljard euro in de sector geïnvesteerd. Ook landen als Frankrijk, Italië, Ierland en Portugal laat zich hier steeds meer gelden.

Niettemin stellen de onderzoekers vast dat er een tekort is aan “specialisten, projectmanagers, ingenieurs, operationele experts en onderhoudsdeskundigen”. Ze roepen de overheid op ook in speciale opleidingen te investeren.

Magische kaap



De Europese windmolens hebben dit jaar voor het eerst de magische kaap van 100 gigawatt-uur gerond, een mijlpaal volgens de Europese Windenergievereniging (1 gigawatt-uur is 1 miljoen kilowatt-uur). Daardoor is meer dan 85 miljoen ton minder CO2 uitgestoten.

Ook in toplanden als Spanje is het plafond nog lang niet bereikt, zegt een andere studie. Onderzoekers van de Universiteit van Zaragoza zeggen dat windenergie tegen 2030 voor 30 procent van de Spaanse energievoorziening kan instaan. Nu is dat 12 procent.

Aan de hand van een nieuwe berekeningsmethode komen de onderzoekers tot een technisch en economisch haalbare mix van 30 procent uit windenergie, 20 procent uit zonne-energie, 20 procent uit gasturbines (biogas en aardgas), 20 procent uit waterkracht-, geothermische en biomassa-energie en de resterende 10 procent uit steenkoolcentrales. In het voorgestelde model is kernenergie overbodig. De onderzoekers maken zich sterk dat een kostprijs tussen 5,5 and 6,1 cent per kilowatt-uur (kWh) mogelijk is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.