Aantal gevallen cholera in Cuba loopt op

Na bijna twee weken zwijgen heeft de Cubaanse overheid meer informatie verstrekt over de uitbraak van cholera. Het aantal gevallen is opgelopen tot 158. Drie mensen zijn gestorven.

Een rapport dat het ministerie van Volksgezondheid gisteren (zaterdag) via de staatsmedia verspreidde, stelt dat de ziekte op de terugweg is en dat “er geen bewijs is dat de ziekte zich via voedingsmiddelen of andere wegen verspreidt.”

De ziekte brak enkele weken geleden uit in Manzanillo, in het oosten van het land, op 800 kilometer van de hoofdstad. Later werd ook in Havana een geval gesignaleerd. Het nieuwe rapport spreekt over “geïsoleerde gevallen in andere regio’s van het land.” Het gaat om “personen die besmet raakten in Manzanillo.”

Ongeruste bevolking

Begin deze maand had het ministerie al toegegeven dat drie personen overleden waren aan de ziekte. Er was toen sprake van 53 gevallen van cholera.

In de bijna twee weken nadien liet de overheid niets meer van zich horen. Dat leidde tot ongerustheid bij de bevolking. Die werd nog aangewakkerd doordat in deze tijd van het jaar, met de vele regen en hoge temperaturen, meer mensen darm- en ademhalingsproblemen hebben.

Mogelijk heeft de Cubaanse cholera-uitbraak iets te maken met de epidemie in Haïti. Na de aardbeving van 2010 kostte de cholera daar het leven aan meer dan zevenduizend mensen. Haïti deelt het eiland La Española met de Dominicaanse Republiek, waar een maand na de uitbraak in Haïti eveneens gevallen van cholera werden gesignaleerd. Nadien verspreidde de ziekte zich ook naar andere landen.

Terugkeer uit Haïti

Cuba biedt al sinds 1998 medische hulp aan Haïti en heeft daar nu 723 medewerkers. Dat personeel wordt aan een bijzondere inspectie onderworpen wanneer het terugkeert. “We zijn daar zeer rigoureus in”, zegt onderminister van Volksgezondheid Marcia Cobas.

Wie risicolanden heeft bezocht en terugkeert naar huis, moet zich aanmelden in een gezondheidscentrum voor een bloedonderzoek. “Als iemand niet komt opdagen, dan gaan wij bij die persoon thuis langs”, bevestigt een verpleegster van een gezondheidscentrum in de hoofdstad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift