Aantal malariadoden India veel hoger dan gedacht

De Indiase overheid heeft het aantal malariadoden altijd flink onderschat, zeggen wetenschappers. Dit jaar komen er nieuwe cijfers.

Vorig jaar kwam een zestienkoppig wetenschappelijk comité tot de conclusie dat het aantal malariadoden in India wellicht veertig keer hoger lag dan altijd is aangenomen. Het werkelijke cijfer zou 40.000 doden per jaar zijn, zei Padam Singh Pradhan, voormalig hoofd van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek.

Het Nationaal Programma voor de Controle van Vectorziektes, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, heeft nu voor het eerst toegegeven dat het werkelijke cijfer inderdaad een stuk hoger ligt dan altijd is aangenomen.

Het Nationaal Instituut voor Medische Statistiek heeft de cijfers van Padam Singhs comité onder de loep genomen en ziet nu ook dat het werkelijke aantal malariadoden hoger ligt, niet veertig keer, maar wel twintig tot dertig keer.

Meeste doden buiten Afrika

Dokter A.C. Dhariwal, directeur van het Nationaal Programma, zei dat aan de krant The Times of India. Eind dit jaar moet India de definitieve cijfers hebben, zegt hij.

De correctie is het gevolg van een nieuwe methodologie. Tot dusver werden enkel malariadoden geteld waarvan de doodsoorzaak in een laboratorium was aangetoond. Nu worden ook andere cijfers op het terrein in de statistieken geïntegreerd.

Elk jaar raken wereldwijd nog meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, met meer dan 700.000 doden per jaar als gevolg, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Afrikaanse landen vallen de meeste malariadoden, maar buiten Afrika is India het land dat het zwaarst wordt getroffen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.