Aantal Syrische vluchtelingen stijgt enorm

Binnenkort zullen er meer vluchtelingen afkomstig zijn uit Syrië dan uit Afghanistan. De Afghaanse bevolking stond lange tijd bovenaan de lijst, maar de onstabiele politieke situatie en het geweld in de Syrische Arabische Republiek zorgen voor een forse toename van het aantal personen die het land ontvluchten, aldus het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR).

  • UNHCR Mahmoud, een Syrische vluchteling, in de Libanese bunker waar hij samen met zijn familie en andere vluchtelingen woont. UNHCR
  • UNHCR Vluchtelingenschuilplaats in Libanon UNHCR

Met 2,6 miljoen mensen die asiel zochten in andere landen, was Afghanistan lange tijd de meest ontvluchte staat ter wereld. Daar komt binnenkort verandering in volgens UNHCR, want momenteel weken er reeds 2,4 miljoen Syriërs uit naar betere oorden. Dat getal zal niet snel stagneren, want de problematiek in de Syrische Arabische Republiek is verre van opgelost.

‘Vijf jaar geleden was Syrië het tweede grootste gastland voor vluchtelingen ter wereld. Nu gaat Syrië Afghanistan vervangen als land met de meeste uitwijkelingen’, zegt Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen Antonia Guterres. ‘Het breekt mijn hart te zien dat deze staat, die zelf decennia lang vluchtelingen van andere landen opgevangen heeft, uiteengerukt is en gedwongen wordt zijn bevolking te verbannen.’

Syrische problematiek

De burgeropstand tegen de regering begon in 2011 en werd al snel erg gewelddadig wanneer de Syrische veiligheidsdiensten honderden betogers doodden. Sindsdien is de humanitaire situatie in het land enkel verslechterd.

Plunderingen, verkrachtingen en armoede zijn maar enkele aspecten waar de Syrische bevolking dagelijks mee in aanraking komt. Het land verkeert in een verschrikkelijke humanitaire situatie.

“De Genève II vredesconferentie moet deze crisis als een absolute prioriteit behandelen. Er moeten concrete stappen genomen worden als reactie op de verschrikkelijke mensenrechtensituatie in gevangenenkampen en de situatie in het hele land’, zegt Philip Luther, hoofd van de unit Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

Momenteel hebben 9,3 miljoen Syriërs, zowat half de bevolking, nood aan humanitaire of medische hulp, aldus de Verenigde Naties.

Vluchtelingenkampen

Het grootste deel van de vluchtelingen gaat naar buurlanden Libanon, Turkije, Irak en Jordanië, waar de situatie vaak erg schrijnend is. Vooral in Libanon, want in tegenstelling tot de andere landen voorziet dit land geen vluchtelingenkampen. Mensen zoeken daar hun toevlucht bij gastgezinnen, in zelfgebouwde hutjes of in leegstaande gebouwen, waar medische zorg en voedsel erg schaars zijn, aldus Artsen Zonder Grenzen.

In Europa is het vooral Duitsland dat veel Syrische vluchtelingen ontvangt. Zij voorzien meer dan 10.000 opvangplaatsen. In België kunnen 75 Syriërs terecht, volgens recente cijfers van The Guardian.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.