Aanvoer Colombiaanse cocaïne naar Europa stijgt

Colombia blijft veruit de belangrijkste producent van cocaïne ter wereld, ondanks de grootschalige vernietiging van cocavelden. Volgens een Amerikaans rapport stijgt de uitvoer naar Europa en Brazilië.
Het International Narcotics Control Strategy Report, een jaarlijks rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de strijd tegen drugsproductie en drugshandel, meldt dat de Colombiaanse ordediensten vorig jaar 220.000 hectare cocaplantages vernietigden en 126 ton cocaïne in beslag namen. Toch stijgt de Colombiaanse productie waarschijnlijk nog. De VN schatten dat Colombia in 2006 610 ton van de klassieke harddrug produceerde; voor vorig jaar zijn er nog geen cijfers. De productie gaat sinds 2003 in stijgende lijn.
Colombia levert volgens het Amerikaanse rapport nog altijd 90 procent van de cocaïne die in de VS verbruikt wordt, maar de kartels vinden ook steeds meer nieuwe afnemers. Volgens de Amerikaanse overheid gaan er steeds meer Colombiaanse drugs naar Brazilië en Europa. Een belangrijk deel van de trafiek naar Europa verloopt langs West-Afrika. De grootste groepen cocaïnesnuivers in Europa leven in Spanje en Groot-Brittannië.
Ook in Peru (vorig jaar volgens VN-schattingen goed voor 245 ton cocaïne) en in Bolivia (met 115 ton de derde wereldproducent) neemt de productie toe, moeten de Amerikaanse drugsbestrijders toegeven. Nog slechter nieuws is er van het heroïnefront. Afghanistan, dat 93 procent van de heroïne levert die wereldwijd wordt verkocht, produceerde vorig jaar 8200 ton, een stijging met 45 procent in vergelijking met 2006. Afghaanse boeren zaaiden in 2007 193.000 hectaren in met papavers, en door het goede weer haalden ze daar extra veel opium uit, de grondstof van heroïne.

Bestrijding is deel van het probleem


De Amerikaanse steun aan de strijd tegen de drugsproductie haalt vooralsnog weinig uit. Vooral in Colombia laten de VS zich die steun veel kosten. Washington financiert er het Plan Colombia, dat sinds 2000 al 5 miljard dollar (3,3 miljard euro) verslonden heeft.
Het International Narcotics Control Strategy is blij met het “agressieve” optreden tegen cocaboeren en de drugsmaffia. Het Colombiaanse leger besproeide vorig jaar meer dan 150.000 hectaren cocavelden vanuit de lucht met herbiciden.
“Die acties vormen en deel van het probleem”, werpt de WOLA op, een niet-gouvernementele organisatie in Washington die ijvert voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid in Latijns-Amerika. Samen met Colombiaanse experts is WOLA van mening dat de sproeivluchten arme boeren ertoe aanzetten steeds meer coca aan te planten in een steeds groter areaal. In 1999 werd er volgens de WOLA in 12 Colombiaanse provincies coca verbouwd, nu is dat al in 23 van de 32 provincies het geval.
De cocateelt in nieuwe gebieden drijft inheemse groepen, zwarte Colombianen en andere arme boeren op de vlucht. Intussen verschijnen op de oude akkers waar vroeger coca werd geteeld vaak plantages met oliepalmen, een opbrengstgewas waarvan alleen grote landbouwbedrijven kunnen profiteren. Investeringen in dergelijke plantages zijn soms een manier om drugsgeld wit te wassen. Op die manier stort de strijd tegen de cocaplantages arme boeren in de ellende, terwijl de drugsmaffia zelf er wel bij vaart.
Het geld dat de drugshandel oplevert, houdt ook de burgeroorlog aan de gang waarmee Colombia al bijna 45 jaar geplaagd zit. Volgens het Amerikaanse rapport bevinden de grootste Colombiaanse cocaplantages zich in gebieden die waar de linkse guerrillabewegingen FARC en ELN sterk staan. Daarnaast zijn ook veel paramilitairen, leden van rechtse doodseskaders die voor een deel de wapens hebben neergelegd, actief in de drugshandel. Door de enorme sommen die in de Colombiaanse drugshandel omgaan, kunnen alle betrokkenen makkelijk de hulp van ambtenaren kopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.